Број жртава у Бејруту порастао на више од 100, повређено 4.000

Део града у којем се догодила експлозија је разорен, а велики број зграда је тешко оштећен

Део Бејрута у луци уништен је у екплозији (Фото: Бета/АП)

Врховни савет одбране Либана прогласио је синоћ главни град Бејрут градом погођеним елементарном катастрофом и предложио Влади да данас уведе ванредно стање у престоници, након снажне експлозије изазване амонијаком у којој је погинуло више од 100 људи, а повређено више од 4.000.

На хитном састанку Савета је одлучено да се формира посебна комисија која ће истражити узрок експлозије у луци у централном делу Бејрута, а извештај би требало да буде завршен за пет дана, преноси Танјуг.

Бејрут је током ноћи остао у мраку, а ватрогасци још гасе остатке ватре на месту експлозије, а облаци црног дима и даље се дижу у небо.

Јавне службе почеле су да уклањају рушевине.

Рушевине после експлозије у Бејруту (Фото: Бета/АП)

Према речима министра здравља Хасана Хамида, болнице су препуне повређених, тако да ће хотели у центру Бејрута примити пацијенте којима није потребна операција.

Део града у којем се догодила експлозија је разорен, а велики број зграда је тешко оштећен.

Експлозија је била равна земљотресу јачине 3,5 степени, према немачком гео научном центру ГФЗ, а чула се и осетила даље до Кипра, више од 200 километара широм Средоземља, преноси АП.

Снажне сигнале од експлозије у Бејруту детектовале су и станице Међународног система за надзора спровођења Споразума о забрани нуклеарних тестова у Тунису и Немачкој.

Узрок експлозије још није познат, али првобитни извештаји сугерисали су да је велики пожар кренуо у складишту у луци и да је потом дошло да разорне експлозије, уз огроман облак прашине и дима налик атомској печурки који се брзо раширио градом.

Абас Ибрахим, шеф либанске Државне безбедности, рекао је претходно да је експлозија можда проузрокована високо експлозивним материјалом који је заплењен с брода пре неког времена и ускладиштен у луци.

Локални телевизијски канал ЛБЦ јавио је да је тај материјал натријум нитрат. Сведоци су пријавили да су видели чудан облак наранџасте боје попут оног који се појављује када се отпушта токсични гас азот диоксид после експлозије у којој је било нитрата.

До експлозије је, констатује АП, дошло у време тензија између Израела и војне групе Хезболах на јужној граници Либана.

Званичник израелске владе рекао је да Израел „нема никакве везе” са експлозијом.

„Чињенице о овом опасном складишту, који се налази тамо од 2014. године, биће објављене и ја нећу унапред говорити о истрагама”, поручио је либански премијер.

Арапски медији су јавили да су повређени супруга и ћерка либанског премијера Хасана Диаба, као и неколико његових саветника.

Од експлозије је оштећена и званична резиденција председника Либана, палата „Бабда”. Од детонације је оштећен велики број зграда, укључујући и Амбасаду Русије.

Египатске пирамиде у бојама либанске заставе (Фото: Редит)

Високи званичници многих држава понудили су хуманитарну и сваку другу помоћ Либану у решавању ове катастрофе, у земљи која се бори са пандемијским коронавирусом и са економском кризом.

У знак почасти бројним жртвама, египатске пирамиде и зграда Бурџ Калифа у Дубаију синоћ су биле осветљене у бојама заставе Либана.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар