Данијел Сервер: Вучић неспреман да омогући чланство Косова у УН

Скептичан сам да је могуће постићи споразум којим ће се заиста нормализовати односи почетком наредне године, рекао Сервер

Данијел Сервер (Фото: Мидхад Потуровић/Радио Слободна Европа)

Инострани стручњаци за Западни Балкан, Данијел Сервер и Јохана Дајмел, оцењују за Данас да је изузетно важно што су после дуготрајног застоја обновљени бриселски преговори о нормализацији односа Београда и Приштине, нарочито имајући у виду теме које су „на столу“ у овој фази разговора.

Ипак, наши саговорници не деле оптимизам званичника ЕУ да је могуће постизање свеобухватног споразума почетком наредне године.

„Добро је оно што они покушавају разговорима о несталима и другим питањима која служе изградњи поверења, али сам скептичан да је могуће постићи споразум којим ће се заиста нормализовати односи почетком наредне године. То је, засигурно могуће, и могло би да буде постигнуто за неколико минута, али би захтевало да председник Србије Александар Вучић омогући чланство Косова у Уједињеним нацијама и именује амбасадора у Приштини. Стиче се утисак да он уопште није спреман за то“, поручује Данијел Сервер, професор на вашингтонском Универзитету Џонс Хопкинс.

Према мишљењу независне немачке аналитичарке Јохане Дајмел, наставак преговора под окриљем ЕУ „заиста је импресиван“. Како истиче, „чињеница да су немачка канцеларка Меркел, француски председник Макрон и лидери ЕУ у Бриселу укључени у овај нови почетак показује колико је велика политичка воља, и како би велику политичку снагу Европа желела да покаже поново вукући конце у преговорима, након што се нашла у опасности да изгуби ту улогу у корист САД“.

„У том контексту, саветује се опрезни оптимизам. Али, мислим да и даље говоримо о „испитивачким“ преговорима и као посматрач са стране, не могу да увидим да се може пронаћи брзо решење. Нити би било пожељно да се преговори воде на брзину. Такође, не смемо да заборавимо велике последице ковид пандемије, које ће се засигурно наставити и умногоме ће утицати на услове у овом региону, Европи и у свету једно време“, указује Дајмел.

Наша саговорница напомиње да након парламентарних избора у Србији Александар Вучић може да „влада без ограничења“, као и да он на домаћем терену једино чега има да се плаши јесте „опозиција на улицама“.

„Недавно смо видели да Вучић прибегава „упитним“ мерама како би угушио незадовољство становништва. Али, он има парламент под својом контролом, тако да може да „прогура“ споразум у парламенту. Ситуација на Косову је различита. Влада има „танку“ већину и мандат премијера Хотија да преговара се непрестано доводи у питање. На Косову, нарочито, потребан је међустраначки консензус, укључујући српско становништво, о садржини споразума, и треба прећи дуг пут да би се то остварило. Најзад, почетком наредне године ће у Сједињеним Државама почети други мандат Трампове администрације или ће власт преузети Џо Бајден. То ће бити од огромне важности за Балкан, Европу и свет. Дакле, да закључимо, споразум између Београда и Приштине, односно обавезујуће обећање о признању Косова почетком наредне године био би пожељан, али није вероватан с данашње тачке гледишта“, констатује Дајмел.

Лајчаково задовољство

Нова рунда бриселских преговора Београда и Приштине одржана је, подсетимо, прошле седмице. Уочи тог састанка Вечерње новости објавиле су тврдње из дипломатских кругова да ће представнику званичног Београда, Марку Ђурићу, бити предочен нацрт коначног споразума, који ће садржати „ултиматум“ Србији да призна Косово. Такве наводе демантовала је Европска комисија. Две стране разговарале су о питањима расељених и економској сарадњи. Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак оценио је да су разговори били „продуктивни и конструктивни“. Очекује се да нова рунда техничког дијалога, као и разговора двеју страна на највишем политичком нивоу, буде одржана у септембру.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 3. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading