Ана Брнабић: У јуну благи раст БДП-а од 0,1 одсто

Ми смо у јуну 2020. имали благи раст од 0,1 одсто и тиме смо завршили други квартал са падом од 6,5 одсто нашег БДП-а, рекла Ана Брнабић

Ана Брнабић (Извор: Н1)

Србија је у јуну забележила благи раст БДП-а од 0,1 одсто и тиме смо према флеш процени Министарства финансија завршили други квартал са падом од 6,5 БДП-а, изјавила је данас председница Владе Ана Брнабић.

„Резултати су добри, много бољи него што смо очекивали. То је велика ствар за привреду и грађане”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Тај резултат је остварен, каже, у изузетно тешким околностима када читав свет трпи и када многе економије широм света имају пад у двоцифреним процентима, укључујући и најјаче економије света, преноси Танјуг.

„Ми смо у јуну 2020. имали благи раст од 0,1 одсто и тиме смо према флеш процени Министарства финансија завршили други квартал са падом од 6,5 одсто нашег БДП-а”, навела је Брнабић.

Честитала је и грађанима и привреди на том резултату, замолила их да наставе заједничку борбу, те поручила да ће Влада увек бити на услузи и грађанима и привреди.

„Читава година је таква да су нам потребе добре вести и оптимизам”, нагласила је премијерка.

Остварени резултати фантастични, бољи од очекиваног

Обзиром на то да је Србија имала раст у првом кварталу ове године од пет посто, значи да смо прву половину 2020. године завршили са падом од 0,9 одсто, и ово је фантастичан резултат, оценила је данас председница владе Ана Брнабић.

Премијерка је на конференцији за новинаре рекла да су, обзиром на околности у свету, резулати Србије нешто чиме треба да будемо поносни као земља, преноси Танјуг.

„Заиста фантастичан резултат. У оваквим околностима, у оваквом тренутку на свету са оваквим трпљењем не само наше економије, него економије читавог света, на коју смо на крају крајева ми ослоњени, ово је заиста нешто чиме ми треба да се поносимо”, рекла је Брнабић.

Каже да је у сценарију најјачег удара кризе, када је држава радила пројекције, пројектовано да ће у другом кварталу пад економије бити 15,4 посто.

„Па смо онда ревидирали ово на 11,1 посто, па смо у јуну додатно ревидирали и смањили на минус 9,9 постои, завршили са минус 6,5 посто. Дакле толико је боље од очекиваног, прогнозираног радила наша економија у овом изузетно тешком другом кварталу”, рекла је премијерка.

Оно што такође изузетно охрабрује је како се понаша наше тржиште рада у овом тренутку и ту имамо стабилан број запослених, рекла је Брнабић.

Чак 94 одсто привредника не очекују смањење запослених

У другом кварталу 2020. године 72 одсто анкетираних фирми остварило је повећан или исти обим инвестиција, готово 56 одсто планира инвестиције у трећем кварталу, а чак 65 одсто планира већи обим инвестиција у трећем кварталу ове године у односу на други квартал, каже председница Владе Ана Брнабић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да радује што је анкета коју је спровела ПКС о пословној активности привредних субјеката у Србији показала и да чак 94 одсто анкетираних компанија не очекује смањење броја запослених ни у трећем кварталу.

Навела је да у том смислу и држава има додатне програме подршке на којима се ради, укључујући програм „Моја прва плата”, додатне преквалификације, изградњу регионалних тренинг центара уместо центара за обуке, као и проширење обухвата реформе сезонског запошљавања за коју каже да је дала одличне резултате у пољопривреди.

Тако је у плану, додаје, да реформа сезонског запошљавања обухвати угоститељство и туризам, грађевину и неке друге секторе.

„Трудимо се да будемо флексибилни и изађемо у сусрет и запосленима и послодавцима. Наставићемо комуникацију са привредом и пословним асоцијацијама”, рекла је председница Владе.

Честитала је свим грађанима и привредницима на томе што се боре заједно са Владом и што имају веру у Србију, те поручила да им Влада остаје на услузи.

Нагласила је и да сви треба да поштују мере превенције како бисмо што брже ставили ситуацију под контролу у вези са вирусом корона.

„Тиме ћемо брже напредовати, али то зависи и од опоравка економије ЕУ, пре свих Немачке и Италије”, навела је Брнабић.

Стабилан број запослених, 1,6 посто више него лане

Упркос кризи Србија има стабилан број запослених и у другом кварталу ове године, у односу на исти период прошле, бележи се већи број запослених за 1,6 одсто, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да охрабрује то како се понаша тржиште рада, будући да је ово највећа криза коју свет памти.

Рекла је да привреда Србије у првом кварталу била најбоље растућа у Европи са растом од пет одсто, а да су иза нас биле Ирска, Турска, Румунија, Црна Гора, Литванија…

„У другом кварталу ове године ми смо друга најбрже растућа економија у Европи, Литванија је у другом кварталу боља од Србије, имала је мањи пад од 3,1 одсто, ми смо имали пад од 6, 5 одсто, а после нас је Летонија са 9,6 одсто…„, рекла је премијерка.

Она је истакла да се из свега тога види зашто су то добре вести и зашто треба да се поносимо резултатима, јер се показало да одговоран и напоран рад, дисциплина и вера у Србију и огромно поверење које имају страни инвеститори дају то за право.

„Нисмо имали ниједно отказивање страних директних инвестиција и охрабрује то да ћемо у септембру и октобру имати постављање камена темељца за нове погоне. Сви индикатори показују да ћемо, ако овако наставимо, имати добар резултат”, рекла је Брнабић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар