Гордана Маринковић Савовић: Да ли се гаси Завод за уџбенике

Чињеница је да Завод за уџбенике не да више није конкурентан, већ постоји озбиљна опасност да нестане

Завод за уџбенике и наставна средства (Фото: Недељник)

Завод за уџбенике и наставна средства, институција стара преко 60 година, доживљава своје најтеже тренутке од свог оснивања.

Још крајем 2009. године, усвајањем Закона о уџбеницима, Завод за уџбенике и наставна средства је престао да буде једини издавач уџбеника у Србији.

Тада се веровало да ће се отварањем тржишта за друге издаваче доћи до бољег квалитета наставних средстава.

Данас је реалност потпуно другачија и Завод за уџбенике се налази пред гашењем.

Ситуација на тржишту уџбеника је таква да су највећи део освојиле немачке компаније Клет, Фреска и Нови Логос, а крајњи власник све три компаније јесте Клет.

Држава, с друге стране, не жели чак ни да помогне Заводу да добије „национални комплет“ који би подразумевао да државни издавач може једини да издаје уџбенике за предмете који су од националног значаја, као што су српски језик и књижевност, географија, историја…

Проблем је и у издањима уџбеника за основне школе, где је, опет, Клетт доминантан, а не Завод за уџбенике и наставна средства.

Немамо ништа против здраве конкуренције на тржишту било којих производа, али смо против уништивања вишедеценијских институција зарад приватних или иностраних компанија, што се неретко догађа.

Све у свему, чињеница је да Завод за уџбенике не да више није конкурентан, већ постоји озбиљна опасност да нестане.

Сећамо се сви да су велика финансијска средства Завода за уџбенике остала заробљена у Универзал банци и то око 564 милиона динара, а да је ДРИ (Државна ревизорска институција) често указивала на низ пропуста у пословању овог предузећа.

Ако све ово имамо у виду, као и уплив страних издавачких кућа на наше тржиште и њихову доминацију, јасно је да без помоћи и свести државе о овом проблему, Завод за уџбенике и наставна средства, иако државни издавач, не може опстати на тржишту и његово урушавање ће се и даље наставити до коначног гашења.

А коме је то у интересу?

Ауторка је председница Савета Двери за образовање и науку

Опрема: Стање ствари

(Данас, 30. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Ово је катастрофа, и по томе се види да свако ко ову власт представља националном, дебело лаже. Све се врти око процента који иде у џеп. Друго објашњење не постоји.

  2. Укидање монопола Завода за уџбеника једна је од најкатастрофалнијих одлука велеиздајничког режима, и по својим последицама, потенцијална кобнија од свега другог.

    Завод за уџбенике не може бити конкурентан, кад српки учитељи примају мито у виду бесплатних примерака, таблета и сличног од његових конкурената, и заузврат их бирају за снабдеваче?

    У целој овој причи, најскандалозније је понашање самих учитеља који су, изгледа, спремни да изађу на улице само када пожеле више плате. Деградација и колонизација српске просвете их, рекло би се, не дотичу.

Оставите коментар