Европска комисија купује 300 милиона вакцина против ковида-19

Иако данас не знамо која ће вакцина на крају најбоље функционисати, Европа улаже у разноврсне портфеље који обећавају вакцину, рекла председница ЕК Урсула фон дер Лајен

Урсула фон дер Лајен (Фото: ДПА)

Европска комисија (ЕК) саопштила је да је постигла споразум са фармацеутском компанијом Санофи, и обезбедила куповину 300 милиона вакцина против заразе ковида-19.

„Предвиђено је да би, након што се покаже да је вакцина безбедна и ефикасна против ковид-19, Комисија имала уговорни оквир за куповину 300 милиона доза, у име свих држава чланица ЕУ. Комисија наставља интензивне разговоре са другим произвођачима вакцина“, каже су у саопштењу ЕК.

Председница ЕК Урсула фон дер Лајен поручила је да институција на чијем је челу, чини све како би се Европљанима омогућио брз приступ вакцини која је безбедна и штити их од корона вируса. Она је најавила да је договор са компанијом Санофи само први корак и најавила нове уговоре са неколико осталих компанија. Европска унија има око 445 милиона грађана, а уговор са компанијом Санофи о куповини 300 милиона вакцина већ покрива знатан део становништва.

„Док данас не знамо која ће вакцина на крају најбоље функционисати, Европа улаже у разноврсне портфеље који обећавају вакцину, засновану на различитим врстама технологија. То повећава наше шансе да брзо добијемо ефикасан лек против вируса. Вакцина би била заиста глобално добро”, изјавила је фон дер Лајен додајући да се ЕУ залаже да се обезбеди приступ и угроженијим земљама, како би пронашле излаз из ове кризе.

Европска комесарка за здравље и безбедност хране Стела Кириакидес истакла је да је договор са компанијом Санофи, први важан корак у обезбеђивању једнаког приступа вакцини за европске грађане.

„Сигурна и ефикасна вакцина против ЦОВИД-19 је најсигурнија стратегија за излазак из кризе. Из тог разлога последњих недеља преговарамо о јединственом приступу ЕУ, како би обезбедили дозе обећавајућих кандидата за вакцину”, поручила је Кириакидес.

На иницијативу ЕК, у мају је прикупљено скоро 16 милијарди евра у, глобалној акцији за универзални приступ тестовима, третманима и вакцинама против коронавируса и за глобални опоравак, преноси Радио Слободна Европа.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 31. 7. 2020)

 Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар