Скендер Хисени: Уколико не буде споразума о међусобном признању неће бити никаквог договора

У Бриселу разматрани „елементи општег споразума који би требало да доведе до међусобног признања“, поручио вођа приштинске делегације

Скендер Хисени (Фото: Сорен Стахе/ЕПА)

Један састанак – три поруке. И док београдска делегација поручује да се у Бриселу не разговара о признању Косова, а из ЕУ стиже порука да је данашњи састанак на експертском нивоу био важан корак у процесу ка свеобухватном правно обавезујућем споразуму о нормализацији односа, приштинска делегација, предвођена Скендером Хисенијем, саопштила је да се у Бриселу разговарало о елементима „споразума који ће довести до међусобног признања“.

Осим представника српске делегације, Марка Ђурића, медијима се након друге рунде дијалога на експертском нивоу у Бриселу обратио и координатор приштинске делегације, Скендер Хисени.

Данашње разговоре је, као и Ђурић, дефинисао тешким, али је и поручио да је оптимиста.

„Нисам један од оних који очекује да ће се све постићи лако, али сам оптимистичан јер се на основу тона разговора крећемо у правом смеру“, поручио је, нагласивши да се разговарало укупно седам сати без прекида.

Хисени није прецизирао о чему се тачно разговарало, поновивши још једном да неће откривати детаље.

„Откривање детаља само ствара опструкције у процесу који се на крају неминовно завршава свеобухватним, правнообавезујућим споразумом, што ће довести до узајамног признавања и нормализације“, објаснио је.

Са друге стране, поручио је да су у Бриселу разматрани „елементи општег споразума који би требало да доведе до међусобног признања“, те да „уколико то није крај, неће бити договора ни о чему“.

Он је истакао да ће све што је важно бити бачено на папир.

Још једном је поновио оно што се често може чути ових дана из Приштине, а што српска страна демантује – да је реч о политичким разговорима – „зато што се у њима јасно налазе одредбе општег споразума које прецизирају законски обавезујуће обавезе и политичке и правне“.

Хисени је уједно поновио оно што је претходно саопштено из ЕУ – да се неће сачињавати засебни споразуми, већ да ће се, након свих решених питања, сачинити свеообухватни споразум.

Након данашњег састанка у Бриселу огласио се и специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак, који је посредовао у дијалогу на експертском нивоу.

Он је у краткој објави на Твитеру поручио да је састанак био важан корак ка свеобухватном споразуму о нормализацији односа.

„Данашњи састанак на експертском нивоу у склопу дијалога Београда и Приштине био је још један важан корак у процесу ка свеобухватном правнообавезујућем споразуму за нормализацију односа Косова и Србије. Наш рад ће се наставити крајем августа“, поручио је.

Подсетимо, директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, који предводи српску делегацију у дијалогу на експертском нивоу, након данашњег састанка поручио је медијима да се у Бриселу разговарало о раније отвореним темама – расељенима и економским односима између Београда и Приштине.

Са друге стране, позвао је Приштину да „престане да лаже“ да се у Бриселу разговара о међусобном признању и косовској независности“, назначивши да су разговори усмерени ка нормализацији односа. Тврди да ће се висока политичка питања оставити за будућност, а да претходно треба да се „олакша живот људи“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 30. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Ма немој да лажеш.Јао , што лажеш! Ово је Ђурићев разговор на експертском нивоу.Да ли ће Бог да нам да да се и ми пре августа олакшамо од овог експерта.

  2. Ма шта ови булазне, какво „међусобно признање“. Чуј, Србији треба њихово признање. Земљи коју цео свет признаје, треба признање од једне, западне , накарадне, криминалне полутворевине. Који болесни безобразлук. Не знам само ко им је смислио ту невероватну фразу. Немачка или САД, јер њихов домет није баш тако велики.

  3. Народе мој, даје се на знање:

    од августа месеца Преговарачки тим и Кризни штаб замениће места.
    Ја ћу и даље левитирати у обама. Ко не примети разлику нек’ …

Оставите коментар