Турска: Непријатељско и размажено негодовање Грчке на претварање Аја Софије у џамију

Грци не могу да прихвате да се поново клањамо у Аја Софији, а сада су и полудели, оценио је портпарол Хами Аксој

Протест у Грчкој (Фото: Костас Циронис/ЕПА)

Турске власти оцениле су данас као „непријатељско” негодовање Грчке према „исламу и Турској” дан пошто је Атина жестоко реаговала на претварање истанбулске Свете Софије (Аја Софија) од музеја у џамију.

Неколико хиљада муслимана на челу с председником Турске, Реџепом Тајипом Ердоганом, у петак је било на првој молитви у Аја Софији која је на самом почетку своје историје дуже од миленијума, била византијска црква.

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је петак да „оно што се данас дешава у Константинопољу (Истанбулу) није приказивање силе, већ напротив знак слабости”. Мицотакис је оптужио Турску да „вређа баштину 21. века”.

Негодовање на претварање Аја Софије у џамију „још једном су показале непријатељство Грчке према исламу и Турској”, изјавио је портпарол турског Министарства иностраних послова Хами Аксој који је оштро осудио паљење заставе Турске на протесту у Солуну и оптужио грчку владу и парламент да подстичу „непријатељске изјаве”, преноси Бета.

Називајући Грке „размаженом децом Европе”, он је оценио да они „не могу да прихвате да се поново клањамо у Аја Софији, а сада су и полудели”.

Неколико десетина Грка с државним заставама и сликама Богородице синоћ је у Атини и Солуну молитвом протестовало због поновног претварања Аја Софија у џамију, а у целој Грчкој јуче су жалобно звонила црквена звона, док су државне заставе биле на пола копља.

Државни савет, највиши управни суд Турске, пресудио је 10. јула у корист групе која је тражила да се поништи одлука Савета министара из 1934. године којом је Аја Софија претворена од џамије у музеј, јер сумњају у аутентичност потписа оснивача савремене Турске, проевропског реформатора Мустафе Кемала – Ататурка на том документу.

Ердоган је одмах после те одлуке издао декрет о претварању Аја Софије у џамију, не обазирући се на низ критика и упозорења из света.

Црква Свете Софије је саграђена 537. године, а у џамију претворена 1453, одмах пошто су трупе султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Константинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Аја Софија је на Списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (UNESCO).

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. bezobrazni su ovi Grci sto su se pobunili, treba da cute i da trpe? Srednji vek je davno prosao ali se zakoni srednjeg veka i dalje primenjuju

  2. Grci, dobar narod ali slab narod, njihov je vojnik toliko loš da je pravo čudo kako su oni stekli i održali državu.

Оставите коментар