Скендер Хисени координатор владе у Приштини за дијалог са Београдом

Хисени је био један од најближих Руговиних сарадника и члан делегације косовских Албанаца у Рамбујеу

Скендер Хисени Скендер Хисени (Фото: EPA/Soeren Stache)

Члан руководства Демократског савеза Косова (ДКС) Скендер Хисени именован је за координатора привремених институција у Приштини у дијалогу са Србијом, објавио је Кљан Косова.

Авдулах Хоти изјавио је да ће у четвртак у Брисел отпутовати координатор владе за процес дијалога, пренео је Танјуг.

Хисени је искусан у том послу, јер је до сада био члан свих преговарачких делегација о статусу Косова, као и портпарол косовског преговарачког тима.

Хисени је током преговора у Бечу са званичним Београдом раних двехиљадитих био портпарол групе „јединства”, а од 2008. до 2010. и први косовски министар спољних послова, а потом и министар унутрашњих послова од 2014. до 2017, године, преносе приштински медији.

Политичко ангажовање започео је оснивањем Демократског савеза Косова 1989. Исе Мустафе, а након избора Ругове за косовског председника 1992. године, Хисени је постао један од његових најближих сарадника и саветник уочи конференције у Рамбујеу, где је био и члан делегације Приштине.

Био је Руговин саветник све до његове смрти, а потом је био главни политички саветник Фатмиру Сејдиу.

Био је посланик, министар културе, омладине и спорта, члан комисије за израду косовског устава…

Као министар унутрашњих послова у влади Исе Мустафе, рекао је да Приштина треба да искористи своје савезнике, који су чланови Интерпола, како би поништили правоснажност листа на којима се потражују ветерани тзв. ОВК.

За њега је, како је тада навео, неприхватљиво „да се борци Косовске ослободилачке војске (ОВК) хапсе по потерницама које је издала Србија”.

Хисени је 2010. године, у време када је био министар спољних послова, по повратку из Њујорка рекао, како је тада пренео Радио КиМ, да су му представници око 60 земаља обећали да ће размотрити признавање независности Косова.

Хисени је крајем фебруара ове године рекао да најављено укидање такси на српске и производе из БиХ заправо „политички маневар” косовског премијера Аљбина Куртија с циљем одлагања дијалога.

Хисени се, како изасланик лидер ДСК састао у марту са специјалним изаслаником САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, а после тог сусрета је рекао да је пренео Гренелу став странке да таксу за робу која се увози из Србије и БиХ треба одмах укинути.

„Чврсто опредељени да воде Косово и регион ка динамичком економском развоју, Бела кућа и амбасадор Гренел снажно позивају на тренутно и безусловно укидање таксе на робу из Србије да би се отворио пут дијалогу који би требало, и биће, закључен узајамним признањем”, написао је тада Хисени на Фејсбуку.

Скендер Хисени је рођен 1955. године у Подујеву, а завршио је енглески језик и књижевност у Приштини. Кратко је студирао у САД и Универзитету у Абердину у Шкотској.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар