Хришћански мозаици у Аја Софији биће покривени током молитве

Поједини мозаици Богородице и арханђела Гаврила који се налазе у правцу кибле биће покривени завесама током молитве

Делегација на челу са Ердоганом у Аја Софији (Фото: Бета/АП)

Хришћански мозаици на зидовима Аја Софије у Истанбулу, која је прошле недеље претворена из музеја у џамију, биће током муслиманске молитве прекривени завесама, рекао је портпарол турског председника Ибрахим Калин.

Он је у интервјуу за НТВ рекао да ће неки мозаици Богородице и арханђела Гаврила који се налазе у правцу кибле, ка чему су муслимани окренути током молитве, бити покривени завесама.

Према његовим речима, остали мозаици са хришћанским мотивима и личностима не представљају препреку за муслиманске вернике јер се налазе на другим местима. Али Калин није рекао да ли ће они остати видљиви сво време, преноси Танјуг.

Осим за муслиманске вернике, Аја Софија биће отворена за све посетиоце и туристе а сви мозаици ће остати непокривени, рекле су турске власти.

Јуче је председник Реџеп Тајип Ердоган посетио је Аја Софију како би проверио радове на претварању тог здања у џамију.

Црква Свете Софије је саграђена 537, а у џамију је претворена 1453. године, одмах пошто су снаге султана Мехмеда Освајача разориле, заузеле и опљачкале Константинопољ, данашњи Истанбул.

Пет векова касније, 1935. године, током проевропске реформе Турске коју је предводио Ататурк, претворена је у музеј. Аја Софија је на Списку светске културне баштине организације УН за образовање, културу и науку (УНЕСКО).

Одлука о претварању Аја Софије у џамију изазвала је критике широм света, посебно у Грчкој која византијски период сматра делом своје историје и културе.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар