Волфганг Петрич: Размена територија више није део дијалога Београда и Приштине

Идеја о међусобно договореном разграничењу, коју су подржали Могерини и њен преговарачки тим, више се не налази на столу ЕУ, указао Петрич

Волфганг Петрич (Фото: НСПМ)

Бивши специјални изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич изјавио је да се чини да промена граница између Косова и Србије, коју је подржавала бивша висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и њен преговарачки тим, више није на столу ЕУ, преноси Газета Експрес.

Петрич је у интервјуу за Косовапрес истакао да је најновија изјава специјалног изасланика Ричарда Гренела важна и да постоје јасни показатељи да САД желе европско решење за Косово.

У прошлости сте били дубоко укључени у дипломатске напоре Запада за решавање статуса Косова. Знам да сте и сада у току. Као што видите, ЕУ је појачала напоре за обнављање дијалога, а ви сте поборник преговора посредством Брисела. Са ваше тачке гледишта, како видите развој преговора између Косова и Србије?

Након превремене објаве Специјалног суда у Хагу, у вези са косовским председником Хашимом Тачијем, ствари на Косову су се промениле, нарочито будућност дијалога Београда и Приштине. Самит у Вашингтону је одложен и сумња се да ће се икада одржати. Увек сам био велики поборник дијалога посредованог од ЕУ и још увек сам уверен да ће успети само европски компромис, подржан од стране Београда и Приштине. Уверен сам и да САД у томе имају веома важну улогу. Али, пошто ће коначна одлука зависити од СБ УН, где Русија и Кина имају право вета, Москва и Пекинг такође морају бити стално обавештени. Подржавам обновљено посредовање ЕУ са Мирославом Лајчаком на челу и такође сам срећан због француске и немачке иницијативе. Трајно решење мора бити свеобухватно – политичко, економско и тако да у овај компромис између Београда и Приштине буде укључен висок стандард људских и мањинских права – и подржан од стране ЕУ и УН.

Директно активирање високих европских лидера као што су председник Француске Емануел Макрон, немачка канцеларка Ангела Меркел и шеф спољне политике ЕУ Ђoзеп Борељ у процесу дијалога несумњиво ствара много очекивања за озбиљне резултате. Као дипломате, какви су ваши утисци о тој динамици, шта очекујете?

Александар Вучић на видео конференцији Србија-тзв. Косово-ЕУ (Фото: Танјуг/Инстаграм налог Будућност Србије)

Веома сам оптимистичан сада када су велике европске силе постале активне. Нека Брисел и Вашингтон пронађу заједничку основу уз помоћ́ Немачке која председава ЕУ. Следећих шест месеци биће од пресудног значаја за проналажење решења.

Сада, након неуспеха састанка у Белој кући 27. јуна, амбасадор Ричард Гренел је дао изјаву у знак подршке европским напорима, да ли то значи да ће Брисел на крају бити центар дијалога између Косова и Србије?

Последња изјава Гренела је важна и постоје јасни показатељи да САД желе европско решење. Покушајмо да доведемо Вашингтон до решења које заиста доноси мир региону.

Односи између САД и Европе дотакли су најнижу тачку од Другог светског рата, због неслагања око начина вођења дијалога, имајући у виду изјаву амбасадора Гренела, да ли очекујете да ц́е САД подржати дијалог према европском моделу?

Сада постоји разлог да верујемо да ће САД и Европа поново удружити снаге. У прошлости смо видели да када су Европа и САД били заједно постигли много тога. Ову формулу треба обновити.

Европска унија снажно се противила идеји о размени територија између Косова и Србије као „могућности за постизање мировног споразума” између две стране. Сад кад су изгледа разговори добили на замаху, мислите ли да је та идеја већ мртва?

У праву сте, идеја о међусобно договореном разграничењу, коју су подржали Могерини и њен преговарачки тим, више се не налази на столу ЕУ. Али, да вам кажем једно, само ако постоји прави компромисни споразум између Београда и Приштине, решење ће имати шансе за успех у будућности. Па нека преговарачи раде свој посао. У ствари, они морају напорно да раде, јер ће мир зависити од њихове посвећености. Биће тешко, али је оствариво. Размислите само о многим договорима који су склопљени током година. Познато је да многи од њих још увек треба да се спроведу, Заједница српских општина још увек чека. Искористимо време и применимо већ договорене делове дијалога. Ово ц́е изградити поверење и помоћи свим грађанима да се осећају сигурније у својој домовини.

Пре неколико месеци Аљбин Курти био је премијер Косова и створио се утисак да је стекао велике симпатије, посебно код европског руководства. Сад кад се чини да ће разговоре посредовати ЕУ, да ли мислите да ће недостајати Курти у тим преговорима?

Да бисте били снажни, потребна вам је заједничка позиција у дијалогу. Ту је Курти важан, али мора наћи заједничку везу са другим политичким снагама на Косову. Сећам се колико је било тешко окупити све групе пред Рамбује. Али, чим је то постигнуто, преговори су напредовали. Ово би данас требало да буде пример уједињеног приступа.

Емануел Макрон и Абдулах Хоти (Извор: Твитер налог Авдулаха Хотија)

Косовску делегацију у разговорима води премијер Косова Авдулах Хоти. Део опозиције на Косову не сматра њега легитимним и кредибилним, јер је на ту позицију дошао после пада Куртијеве владе на врхунцу пандемије. Да ли верујете да је садашње руководство у стању да постигне споразум са Србијом, с обзиром на то да они немају стабилну парламентарну већину и да је тешко ратификовати споразум у Скупштини Косова у овом односу снага?

Протекли немири нису били корисни за Косово и показали су дубоке поделе. Међутим, Европљани су признали Хотијеву владу и признали га као представника Косова. Да, у праву сте, изгледа да тренутна влада није баш јака. Не знам да ли би било боље одржати нове изборе ускоро да бисмо имали потпуно легитимну и јачу владу. Грађани Косова ц́е морати да одлуче да ли желе политички уједињену владу, која представља све њене грађане. Али, за то ће главни политичари морати да седну заједно и донесу такву одлуку.

Од дана када је Немачка преузела председавање ЕУ, на Косову се створила нада за либерализацију виза. Да ли се такво нешто може догодити у року од шест месеци?

У Немачкој многи подржавају либерализацију визног режима, неки у ЕУ још увек су против тога, упркос чињеници да је Косово пре извесног времена испунило захтеве ЕУ. Јасно је да је пандемија такву одлуку додатно отежала. Али се надамо да ће немачко председавање ЕУ активно пратити дешавања око либерализације визног режима. То би био важан први корак ка интеграцији Косовара у Европу.

Вофганг Петрич је аустријски каријерни дипломата. На Балкану је био ангажован у период од 1997-1999 као амбасадор Аустрије у бившој Савезној Републици Југославији. У истом периоду, између октобра 1998. и јула 1999. године, био је и специјални представник ЕУ за Косово. На тој дужности, водио је преговарачке тимове ЕУ у фебруару и марту 1999. године у разговорима о Косову на конференцијама у Рамбујеу и Паризу.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 15. 7. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading