Русија понавља: Претварање Аја Софије у џамију ─ унутрашња ствар Турске

Полазимо од тога да се ради о унутрашњим стварима Турске у које, наравно, ни ми ни други не би требало да се мешамо, рекао заменик министра иностраних послова Русије

Аја Софија

Одлука Турске да Аја Софију претвори у џамију је унутрашња ствар земље у коју нико не би требало да се меша, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин, скренувши пажњу на значај тог објекта са становишта предмета светске културе и цивилизације.

„Ви знате за широк јавни одјек који је добило то питање (претварање Аја Софије у џамију) у нашој земљи и ван ње. Све у свему, полазимо од тога да се ради о унутрашњим стварима Турске у које, наравно, ни ми ни други не би требало да се мешамо. Истовремено, скрећемо пажњу на значај тог објекта са становишта објекта светске културе и цивилизације“, рекао је Вершињин новинарима.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков такође је раније саопштио да Кремљ сматра унутрашњом ствари Турске претварање Аја Софије у џамију.

Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Аја Софија је споменик светске културне баштине и многе земље света су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског света и Турске.

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом веку за време цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Ето колико је руска власт данас наклоњена правоалављу.Мисле да ће одвојити Ердогана од НАТО пакта.Треба подсетити да је Лењин 1923 помогао Ататурку да спаси Турску у рату са Грчком.Да тога није били турска би данас била мања бар за средоземно приморје.

  2. Е па и ако је од Руса , превише је. Довољно сте једном изјавили не морате нам бости очи. Јадан велики цар Николај , последњи Рус , преврће се у гробу и ПИТА СЕ : ИМА ЛИ ЈОШ РУСА У РУСИЈИ ?

  3. Вама је изгледа и убиство Руског амбасадора у Турској ( убиство страног амбасадора је скоро преседан у свету) унутрашња ствар “ западног партнера“ кад сте тако лако и брзо прешли преко тога па, постали одлични пријатељи са још једним диктатором. Срамота.

Оставите коментар