Мондо: „Струка“ рекла НЕ полицијском часу, моле вас да поштујете мере

На конференцији Кризног штаба истакнуто да нису разматране мере попут полицијског часа или других мера ограничења кретања

Извор: Мондо

О окупљањима

„Фотографија из Бујановца… Имали смо благи пад оболелих, али су нам рекли да ће оваква окупљања доћи на наплату (показује фотографије протеста у Србији прим. Мондо). Молим грађане Србије да узмемо ствар у своје руке и да не радимо овакве ствари, да не радимо такве ствари, да изађемо из ове ситуације… Најљубазније вас молим да не иду у масу“, додао је министар здравља.

О полицијском часу

„Лична одговорност на свима нама је да спречимо да се инфицирамо. Сви морамо да се понашамо као носиоци инфекције. Не можемо очекивати да нам неко други донесе мере које дају ефекте јер све зависи од нас. Ако свако од нас не преузме своју улогу, а што се тиче полицијског часа и неких мера ограничења слободе кретања – нисмо их разматрали сада. Рекли смо када и зашто смо то били увели на почетку пандемије када је то имало за циљ да заштити старе“, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Мере?

„Немамо ми ту ништа ново, читава научна нема шта да понуди ново. Дакле, физичка дистанца, ношење маски и прање руку. То нећемо примењивати само док се не пронађе лек, него да нам то спашава живот. Научили смо доста од старијих који су својим примером показали како се може штити од ове инфекције“, казала је Дарија Кисић Тепавчевић.

„Болесници имају тежу клиничку слику, сада су много млађи, то је просек између 30 и 50 година старости, па је и највећи број на интензивној нези тих година. И даље стоји да су старије особе и оне са придруженим болестима са гором прогнозом, али задњих месец и по дана имамо мање старијих оболелих, а желим да верујем да је то јер поштују мере превенције. Највише је заражена она генерација која се креће, њих је највише свуда – на лечењу у Арени, интензивној нези, кућном лечењу“, објаснио је Горан Стевановић о старосној структури.

„Оболевају они који су највише изложени. То је популација која се најмање штити, а која је мислила да им вирус не може ништа“, додала је Дарија Кисић Тепавчевић.

„Извињавам се свима, наш приоритет су пацијенти који имају симптоме, а мора да се донесе одлука о отпочињању терапије. Нама је тренутно најбитније здравље, поштујемо оне који хоће из знатижеље или другог разлога да се тестирају, али ово је приоритет“, навео је Лончар.

Старосна структура

„Млађи су него у првом пику и све је више оболелих које сматрамо младима, дакле од 20 до 40 година… Битно је да њихово лечење траје дуже, клиничка слика је тежа, а што се тиче тестирања могу да вам кажем да је БиХ јуче тестирала 520 особа, то би било као да смо ми 1.100. А видите колико ми тестирамо и радимо заиста максимално“, објаснио је Лончар.

„Што се тиче попуњености капацитета у Београду су на максимуму. Све ковид болнице су 90% попуњене и оно што ћемо уради јесте да почиње да ради Институт за реуматологију са додатним капацитетима са око сто постеља. Видећемо колико пацијената може да се отпусти у току дана, а оно што већ неко време радимо јесте да их упућујемо у Смедерево, Пожаревац, Смедеревску Паланку и околна места“, рекао је Лончар.

„Подаци сами за себе говоре колико је озбиљна ситуација“, навео је Лончар.

Опет лоши подаци!

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 8.659 особа, њих 344 било је позитивно, а нажалост преминуло је 13 особа. На респираторима се сада налази 170 пацијената, а за последња 24 часа хоспитализоване су 203 особе.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Мондо, 14. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар