Милутин Јеличић Јутка првостепено осуђен на три месеца затвора

Милутину Јеличићу Јутки изречена казна за недозвољене полне радње, док је оптужби за сексуално узнемиравање ослобођен

Милутин Јеличић Јутка са адвокатом (Фото: Раде Станковић/Политика)

Процес започет пре две године против Милутина Јеличића, некадашњег председника општине Брус, по оптужби за недозвољене полне радње и сексуално узнемиравање општинске службенице и техничког секретара Нове Србије у Брусу Марије Лукић окончано је у Основном суду изрицањем првостепене пресуде, којом је окривљени осуђен на три месеца затвора.

Казна му је изречена за недозвољене полне радње. Други захтев тужиоца Саше Аврамовића да буде осуђен и за сексуално узнемиравање није прихваћен, јер за то није било довољно поузданих доказа, с обзиром на то да је вештачен само телефон који је користила оштећена Марија Лукић, са око 1.500 порука окривљеног и око 700 одговора оштећене, али не и телефон Милутина Јеличића.

У пресуди се наводи да је Милутин Јеличић крив зато што је од јуна 2015. до 16. новембра 2016. као председник Општинског одбора странке Нова Србија, у просторијама те странке, закључавао врата у време када је оштећена била сама, хватао је за груди, бутине и свуда по телу, насилно љубио у уста, стављао руку у њено међуножје. Додаје се да је у њеном телефону пронађена његова порука: „Извини што сам те данас љубио, нећу више…”

Окривљени је негирао да је починио наведено дело. Навео је да кључног дана (4. новембра 2016) није био у Брусу, већ на службеном путу, о чему постоји путни налог. У пресуди, међутим, пише да путни налог није за Јеличића, већ за његовог возача и да није наведено ко путује. Судија Александар Коцић је нагласио да за Јеличића нису постојале олакшавајуће околности, јер је више пута осуђиван.

Окривљени Милутин Јеличић је објаснио да не постоје никакви докази да је крив, већ да је оптужба заснована на исказу Марије Лукић.

„Нисам насилно љубио Марију Лукић. Напротив, она је мене сексуално узнемиравала. Све ово се догодило због настојања да сруше мој интегритет и поверење грађана. Ја сам озбиљан човек, имам супругу и двоје деце. Марија је та која је тражила секс од мене. Три године ме је сексуално узнемиравала. Она никада није била моја секретарица, већ општински службеник и технички секретар у ОО НС. Све ово се догодило када сам ја издејствовао одлуку Скупштине општине да се забрани градња мини хидроелектрана. Инвеститори су нашли начин да ми спакују аферу, како би ме склонили са функције. Мени је био важнији интерес народа наше општине. Уз то, 2017. сам имао понуду од Вука Јеремића у Александровцу, странке у којој је и адвокат Боривоје Боровић, да га подржим. Ја сам одбио, па сам подржао Александра Вучића и СНС. Онда су ми сместили аферу са Маријом Лукић. Савест ми је мирна“, казао је у завршној речи Милутин Јеличић.

И његов бранилац Горан Голубовић тврди да нема никаквих доказа за осуђујућу пресуду ни по једном основу. Због тога ће уложити жалбу.

У изјави после изрицања пресуде, испред крушевачке Палате правде, адвокат Боровић је рекао да одбрана није желела да одуговлачи, а да је могла да докаже да је Јеличић телефоном слао узнемиравајуће поруке Марији Лукић.

„Ми смо потпуно задовољни овом пресудом. Ово је добар помак за правосуђе Србије. На крају крајева, одлуку је донео један од бољих судова у Србији. Правда за Марију је врло важна. Она је прва жена у нашој земљи која је успела да спакује у затвор једног моћника“, нагласио је Боровић.

Задовољство је исказала и Марија Лукић:

„Пре више од две године ја сам пријавила Јеличића Управи криминалистичке полиције у Крушевцу и, ево, коначно је завршено суђење. Изречена му је пресуда, а он није био присутан. Заиста сам задовољна без обзира на то што је ослобођен за друго кривично дело, сексуално узнемиравање, јер није обављено вештачење другог телефона. За све сексуално узнемираване жене и мајке ово је добра пресуда“.

Удружење жена „Пешчаник” и Жене у црном и овога пута су протестима испред суда дочекале окривљеног Јеличића, показујући бројне транспаренте против сексуалног узнемиравања жена.

Раде Станковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 7. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading