Александар Вучић: Приштина на видео самиту изнела свој „списак жеља”

У разговорима и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу, истиче Вучић

Александар Вучић на видео конференцији (Извор: Инстаграм)

ПАРИЗ – Дијалог са Приштином у Бриселу, планиран за недељу, одложен је за четвртак, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић после видео самита, који је, како је истакао, био тежак, јер је Србија има другачији став од свих осталих учесника, а Приштина је изашла са максималистичким захтевима.

„Верујем да ће Немачка и Француска изаћи са својим заједничким, председничким саопштењем, пошто је било ствари око којих нисмо имали исто виђење”, рекао је Вучић новинарима у Паризу.

Он је истакао да је албанска страна изашла са својим захтевима, које је назвао „списком лепих жеља”, пошто Србија не прихвата никакве ултиматуме и наређења, те предочио новинарима шта је то што Приштина тражи.

„То су очување територијалног интегритета Косова, очување Устава и уставне организације Косова, трајно узајамно признање, а не модел две Немачке, чланство у УН и да друге европске земље признају Косово. А, тек онда ће да се баве питањем несталих и ратне штете”, рекао је Вучић.

Председник Србије је на то поручио да је сваки разговор потпуно бесмислен ако су ти захтеви смисао свега.

„Спремни смо да разговарамо о свим корацима који би поправили односе народа, проток људи, роба, капитала, али да не прихватамо ултиматуме. То није могуће и реално”, рекао је Вучић.

Он је изразио захвалност Меркел и Макрону на организацији Самита и труду и напору да доведу две стране за сто и покажу посвећеност решавању проблема.

Меркел и Макрон били коректни

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да су немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон на данашњем видео самиту о косовском питању били коректни и да Србија није била изложена притисцима, али је подсетио да су обе земље признале независност Косова.

Вучић је новинарима после видео самита у организацији Немачке и Француске, упитан какав је био став Француске и Немачке, рекао да су они били коректни и да њихови лидери разумеју позицију Србије, али да су те земље признале независност Косова.

„Не морам ништа даље да објашњавам и говорим”, рекао је Вучић. Он додаје да су Меркел и Макрон искусни политичари који знају шта је могуће и реално, а шта није.

Емануел Макрон на видео конференцији (Извор: Инстаграм)

„Једно су жеље, а једно је стварно и озбиљно разумевање политичке ситуације”, рекао је Вучић. Додаје да не може да каже да је Србија била изложена притисцима од стране Макрона и Меркел.

Каже да се трудио да данас на храбар, рационалан и прагматичан начин одговори на захтеве и „списак лепих жеља” албанске стране, те да верује да су Меркел и Макрон то разумели.

„Мораћемо да разговарамо, али није лако разговарати са неким ко живи ван реалности. Кад кажу да им је циљ да се укине Резолуција 1244, ми питамо шта је ту српски интерес, они кажу ‘па не знамо’… У сваком случају, није лако време пред нама, али борићемо се и чуваћемо земљу”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Неће бити лако ни нашим противницима

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је тежак пут пред Србијом, али да неће бити лако ни онима којим мисле да ће Србији узети све, а да она не добије ништа.

„Људи не треба да брину. Наши људи су били веома добро припремљени за овај састанак”, рекао је Вучић након видео конференције са немачком канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Емануелом Макроном и премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем.

Вучић је током конференције, како је рекао, навео шта је све Србија спровела из Бриселског споразума и нагласио да Приштина није успела ни једину обавезу, једну, да оствари, а то је Заједница српских општина.

„Не знају како да изађу из тога. Када улазите у разговоре, и једни и други морају да прилагођавају споразуме свом правном поретку, а приштинска страна се правда тиме да је ЗСО противна њиховом уставу”, истиче Вучић и додаје да не зна о чему ће се разговарати ако Приштина није у стању од 19. априла 2013, ни након седам и по година, да испуни своје обавезе.

Како је казао, биће тешко, али видеће шта се може.

Ангела Меркел на видео конференцији 

На питање шта је то око чега се нису сложили са домаћинима и другим учесницима Самита, Вучић каже да је иницијално неслагање било око прве тачке, односно да је српска страна инсистирала да то буду разговори Београда и Приштине, а не Србије и Косова, јер Србија не признаје самопроглашену косовску независност:

„Ми смо тражили Београд и Приштина, а не Србија и Косово”, наводи Танјуг.

У недељу видео конференција, у четвртак наставак дијалога

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да дијалог неће, као што је било планирано, бити настављен у недељу у Бриселу.

„Сада се све променило – у недељу ћемо да имамо видео конференцију, а наставак дијалога је планиран за четвртак у Бриселу, уз учешће обе делегације”, казао је Вучић после видео самита у Паризу.

Казао је да се, уместо сутрашње вечере са званичнима ЕУ, делегација Србије враћа у земљу, да би у недељу учествовала на видео конференцији, а потом, за четири дана иде у Брисел на наставак дијалога. „Овог лета ћемо, чини ми се, имати пуно видео конференција”, констатовао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. ИЗДАЈНИЧЕ

  Не постоји Косово већ Космет ( КиМ ) ,
  Не постоји устав нечега што не постоји ,
  Не постоји ЗСО која ће имати надлежности као шах клуб или пензионерски клуб и то још по уставу лажне државе која не постоји јер није чланица УН ,
  Не постоји узајамно признање – Србији не треба њихово признање јер нису држава а Србија јесте ,
  Не постоји модел две Немачке – У обе Немачке је један народ , Немци . У нашем случају то је немогуће
  Не постоји чланство у УН за националну мањину а шиптари су то у Србији ,
  Не постоје бриселски споразуми јер су антиуставни .
  Постоји Космет у Србији и то јавно треба рећи а не испуњавати жеље нац. мањини . Постоји и резолуција СБУН 1244 по којој је територија КиМ саставни део Србије . Постоје и пријатељске државе које се морају укључити у овај разговор . И за крај , ја не знам да је неко овластио АВ да преговара о судбини КиМ а то што ради је противно Уставу РС .

 2. Нико га никада није овластио, у Србији није председнички систем, све преговара тајно. Мислим да је то наш највећи адут и да све што потпише, моћи ће да обори било који приправник неког сеоског адвоката, јер је све правно тотално ништавно. Поготово радње вршене десетак година у тајности.

Оставите коментар