Емануел Макрон и Ангела Меркел: Вучић и Хоти се договорили да наставе дијалог

Председник Макрон и канцеларка Меркел охрабрују председника Вучића и Хотија да наредних месеци постигну суштински напредак у преговорима

Са данашњег видео-самита

Због чињенице да је нормализација односа Београда и Приштине веома важна за безбедност и стабилност у региону, као и од великог значаја за њихову европску перспективу, председник Француске Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел изразили су спремност да и даље подржавају две стране и ЕУ у проналажењу решења.

У саопштењу се такође најављује да ће преговори почети 12. јула најпре видео-конференцијом две стране, а затим ће 16. јула бити одржан први састанак, односно дијалог, у Бриселу.

Домаћин тих састанака биће шеф европске дипломатије Борељ и изасланик ЕУ Мирослав Лајчак.

Како је наведено у заједничком саопштењу домаћина данашњег видео-самита, председника Француске и немачке канцеларке, Макрон и Меркел су спремни да поново организују самит попут данашњег, ако то буде било потребно, у неком каснијем периоду.

У саопштењу се наводи да су на видео-самиту учествовали председник Србије Александар Вучић, косовски премијер Авдулах Хоти, високи представник за спољну и безбедносну политику ЕУ Жозеп Борељ и специјални изасланик ЕУ за дијалог, као и регионална питања на Западном Балкану Мирослав Лајчак.

Преноси се да су се председник Вучић и Хоти договорили да наставе дијалог, који је прекинут новембра 2018.

Тај дијалог, како се истиче у саопштењу, биће и даље подржан од стране ЕУ са циљем нормализације односа Београда и Приштине кроз свеобухватни, коначни и обавезујући споразум.

Председник Вучић и Хоти су договорили, стоји у саопштењу, да продубе напоре у бројним пољима у оквиру Берлинског процеса, као важну меру успостављања поверења.

Учесници видео-самита разговарали су и о даљим корацима у од ЕУ подржаног дијалога Београда и Приштине.

Председник Макрон и канцеларка Меркел охрабрују председника Вучића и Хотија да наредних месеци постигну суштински напредак у преговорима.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 10. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар