Мирослав Здравковић: Стока у Црној Гори и поређење бивших југословенских република

У односу на 2018, у Црној Гори је смањен број говеда за 2,2%, оваца за 2,6%, коза за 1%, свиња за 2,4% и живине за 4,6%. Број коња је повећан

Немамо податке за магарце да бисмо били 100% у праву, али изгледа да у Црној Гори само коњи успевају, јер је једино њихов број у 2019 повећан, и то само за 3 грла или 0,1%.

Управа за статистику је објавила саопштење о бројном стању стоке на крају 2019. (линк) па је то последње саопштење неопходно како би се упоредиле све БЈР. Овде бих да уложим протест јер су свиње неправедно у саопштењу гурнуте испод оваца и коза, а уобичајено је да се ставе одмах након крава. Правилно рангирано по тежини са живином на последњем месту. Коњи јесу стављени испод живине, али одолевају јер им се број повећао за четири године за 61 грла. Свиње су готово истребљене у Црној Гори, јер им је број смањен за 58,7%, са пристојних 55,8 хиљада (у 2016.) на само 21,1 хиљада, па ако неко купује његушки пршут треба да се претходно распита о увозу смрзнуте свињетине из Немачке и Аустрије којој је рок трајања у законском истеку, пре пута за Црну Гору.

Код Андрије Јовичевића сам први пут прочитао да су Албанци били нетрпељиви према Србима у општини Бар, јер су им свиње поганиле воду и изворе. Сад, срећом, у еколошки чистој и здравој Црној Гори свиња готово и да нема, па нема разлога за љутну, макар из овог разлога.

Извор: Макроекономија

У односу на 2018, у Црној Гори је смањен број говеда за 2,2%, оваца за 2,6%, коза за 1%, свиња за 2,4% и живине за 4,6%. Број коња је, да поновимо, повећан.

И овде бисмо се, као Његош, попели на Ловћен и сагледали крупнију слику, јер, ко на брду ак и мало стоји више види.

Податке о броју стоке упоредили смо са пописним бројем становника приликом задњег пописа, или макар проценили где пописа давно није било (С. Македонија).

Србија има апсолутно највећи број свих врста стоке, па пошто то није интересантно, послужили смо се релативним показатељима.

На 1.000 становника говеда највише имају Словенци, свиња и оваца има највише у Републици Српској, коза и коња у Црној Гори а живине у Федерацији БиХ.

Посматрано по квадратном километру највећу густину говеда и даље има Словенија, али Србија преузима лидерску позицију код свиња, а С. Македонија код оваца и коза, док Федерација БиХ има највећу густину живине.

Мирослав Здравковић (Фото: РТВ)

Када се посматрају збирни подаци о броју стоке у грешном делу Србије и њеном светом делу, Косову и Метохији, долазимо до закључка да би нас Албанци, мирном интеграцијом у састав Републике Србије, највише обрадовали бројношћу говеда, јер су ту изнад просека за њен грешни део. У осталој стоци нам кваре просеке, како на 1.000 становника тако и по км2, али прихватићемо назад КиМ са свим његовим мањкавостима. То је права љубав: прихватање друге личности при сазнању о њеним манама, а не само због врлина.

Опрема: Стање ствари

(Макроекономија, 6. 7. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading