Александар Вучић: Макрон ми рекао – „у праву си, хајде да видимо шта Србија добија“

Пресецање преко ноћи не може да нас доведе до доброг решења, рекао Вучић и додао да Емануел Макрон, као изузетан геополитички стручњак, то разуме

Александар Вучић и Емануел Макрон (Фото: Танјуг/Будућност Србије)

Председник Србије Александар Вучић пренео је да је са француским председником Емануелом Макроном разговарао о три кључне теме – данашњем самиту о КиМ, билатералним односима Србије и Француске и будућности Европске уније и Србије у Унији.

Како је рекао, са Макроном је разговарао у четири ока сат и по времена.

„Разговарали смо о три кључне теме – сутрашњи самит и односи Срба и Албанаца и решењу косовског питања, затим о билатералним односима и како појачати сарадњу у домену образовања, културе, економије и улагања”, рекао је Вучић.

Од кључног значаја је и да сам учио од Макрона како он види Европу и свет у будућности, са кључним освртом на европски пут Србије, додао је Вучић.

„Ми се добро разумемо, Макрон увек говори јасним и једноставним језиком. Не разумем увек формалан бирократски речник, али Макрона увек добро разумем…”, рекао је Вучић.

Када је реч о сутрашњем самиту о КиМ, у организацији Немачке и Француске, Вучић је рекао да није сигуран да ће моћи да се усвоји заједничка изјава.

„Говорио сам стратешки и шта мислим да се збивало и шта може да се догоди у будућности”, рекао је Вучић.

Пресецање преко ноћи не доноси добре резултате

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да „пресецање преко ноћи” не може донети добре резултате у дијалогу Београда и Приштине, већ да две стране могу да направе безброј малих корака како би поправиле односе.

Вучић је новинарима у Паризу рекао да верује да ће данашњи видео самит, који ће водити француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел, бити отворен разговор, али да не очекује превише резултата, нити сагласност.

Упитан да ли му је после данашњег разговора са Макроном јасније шта би могло да се очекује од видео самита, Вучић је рекао да верује да ће свако говорити о томе како види дијалог, будућност разговора.

„Не мислим да ће да буде превише резултата, биће пронађени некакви принципи, али које не можемо сви да договоримо, тако да верујем да ће изаћи са председничким саопштењем Французи и Немци, ми ћемо посебно, као и Албанци”, рекао је Вучић.

Он је рекао да верује да ће се говорити и о могућностима за постизање компромиса и шта је то што сматрају да је важно у наредном периоду.

„Да обезбедимо слободан проток људи и услуга, очување мира, да обезбедимо безброј малих споразума који ће да промене односе између Срба и Албанаца, да видимо шта ћемо да радимо са тим о чему се не слажемо”, рекао је Вучић.

Како је објаснио, Албанци ће рећи да су дошли да разговарају о међусобном признају, а ми да то Србију не занима, али постоји безброј малих корака којима могу да се поправљају односи и уради нешто за српски и албански народ.

„То је тактика за коју мислим да је добра, а пресецање преко ноћи је нешто што не може да нас доведе до доброг решења”, рекао је Вучић.

Каже да Макрон, као изузетан геополитички стручњак, то разуме.

„Смешно би било да кажем да је Макрон на нашој страни, није, али, да ли разуме позицију Србије? Мислим да је разуме и добро схвата. И мислим да сам на пластичан начин то и објашњавао, тако што сам рекао „Зашто бисмо ми нешто урадили, да видимо шта Србија добија. И он каже „у праву си, хајде да видимо шта Србија добија”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. И тако ти ја, са мојим пајтосом Макроном, онако искрено, као и досад, попричам у четри ока. Види, буразеру, кад си ме већ позв’о и кад сам већ мор’о да дођем, да објасним неке ствари. Ето има 8 година како сте ме усполичили у Србији само са једним задатком, али немојте сад одједном тако наврат нанос да доносите исхитрене закључке шта треба радити. Види, бато, дон’о сам је мало фине домаће брље, мало има да се насецка, па да ми то одложимо уз пријатељски разговор и дружење. Знам да осећаш колко ми смрди из уста, знам да ме се гадиш барем исто колико и ја тебе, ал’ брате дај да се испомогнемо. Ти мораш да ме примиш, ја морам да дођем, пусти све. И онако ћемо све да решимо на видео конференцијама. Немој да сам баш џабе долазио, ај да дрмнемо по једну, па да одржимо ту ус*ану конференцију за новинаре са текстовима које смо спремили пре пет дана, па да се разиђемо у миру и весељу. Није важно што си ме звао, а да не знаш зашто, ни што сам долазио знајући да нема смисла, важно да нешто мудро радимо и о томе известимо кога треба. Ајде и да заједно поздравимо нашег Тачија.

  2. Ја морам да напишем, а Ви праштајте…

    Љубавнички продужен – викенд романи
    Едиција “ Екстаза “

    L’ amour, l’embrase et permis de conduire

    “ … Као посебан симбол одвео ме у своје одаје, које само он користи, које нису званичне канцеларије… Пришао је високим прозорима и својим мишићавим, мужевним рукама које су се јасно оцртавале испод, као снег, беле кошуље кројене и шивене по мери код најбољих француских кројача и шивача, навукао тешке сомотане завесе боје крви… Очи су се навикле на мрак, а напето тело одговарало је неконтролисаним дрхтајем на додир његових дугих, нежних прстију… Ах, ти прсти досезали су тамо где ниједну други нису, па чак ни моји… Извукао ми је кошуљу и, кружећи палцем око пупка, у пелену ми убацио букет ружа бестрних… Оооох, Нуел, Ануел, Мануел, Емануел ! Немој да станеш ! – страствено сам шапутао у антички извајану шкољку његовог галског уха, провлачећи дрхтаве, горштачке шаке кроз густу, мирисну косу, гргураву и меку као свила, као балон – свила од најбољих свилених буба храњених најбољим дудовим лишћем које постоји на свету целом…

Оставите коментар