Суд у Турској одлучио: Аја Софија постаје џамија

Турски суд поништио уредбу из 1934. године којом је истанбулска Аја Софија претворена у музеј. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао декрет о тој одлуци

Аја Софија

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган предложио је враћање статуса џамије грађевини која се налази на листи светске баштине Унеска, једном од кључних места и византијске хришћанске и муслиманске османске империје, а сада једног од најпосећенијих споменика у Турској, преноси Ројтерс.

САД, Грчка и црквени лидери били су међу онима који су изразили забринутост због промене статуса грађевине из 6. века, претворене у музеј у првим данима модерне секуларне турске државе под вођством Мустафе Кемала Ататурка.

„Закључено је да се актом о нагодби додељује статус џамије и њена употреба на други законски начин није могућа“, наводи се у пресуди Државног савета, највишег турског административног суда.

Суд је навео да је одлука владе из 1934. године, којом је Аја Софија престала да се користи као џамија и дефинисала њену употребу као музеј, није у складу са законом.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потписао је декрет о враћању истанбулске Аја Софије у џамију.

Ердоган је на свом Твитер налогу објавио декрет који је потписао и рекао да је донесена одлука да се контрола над џамијом Аја Софија преда верској дирекцији земље и поново отвори ради (муслиманског) богослужења, преноси Ројтерс.

Асоцијација која је покренула судски случај који траје 16 година, саопштила је да је Аја Софија власништво отоманског вође који је 1453. заробио град и претворио већ 900 година стару византијску цркву у џамију.

Грчко министарство културе: Отворена провокација за цивилизован свет

Грчко министарство културе саопштило је да је пресуда турског суда којом би се Аја Софија могла претворити у џамију „отворена провокација“ за цивилизовани свет, наводи Ројтерс.

„Данашња одлука, која је настала као резултат политичке воља председника Ердогана, отворена је провокација за цивилизовани свет који препознаје јединствену вредност и екуменске природе споменика“, нагласила је министарка културе Грчке Лина Мендони у писаној изјави.

Руска православна црква: Одлука би могла да доведе до још већих подела

Руска православна црква изразила је данас жаљење што турски суд није узео у обзир њену забринутост када је донео пресуду да је одлука о томе да истанбулска Аја Софија постане музеј била незаконита.

Она је навела да би одлука могла да доведе до још већих подела, пренели су руски медији.

Аја Софија или Света Софија је бивша православна патријаршијска базилика, касније царска џамија, а сада музеј.

Аја Софија ноћу

Од времена завршетка градње 537. па све до 1453. године, служила је као православна саборна црква и седиште васељенског патријарха, осим између 1204. и 1261. године, када је претворена у католичку цркву за време Латинског царства.

Грађевина је била џамија од 29. маја 1453. до 1931. Затим је секуларизована и отворена као музеј 1. фебруара 1935. године.

Аја Софија је била највећа црква на свету скоро хиљаду година, све док није завршена Севиљска катедрала 1520. године.

(РТС, 10. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Е ово је супер догађај који ће разоткрити ко је православан а ко јеретик и екумениста. По њиховим реакцијама све ће се лепо видети. Поготово ме интересује да ли ћу се утврдити у ономе за шта сматрам да је Путин. Он има све инструменте да промени одлуку свог „западног партнера„ како руски полит. воле да се изражавају. „По делима њиховим познаћете их“. Дакле захвалан сам турету на овоме јер мислим да ћу своје сумње сасвим потврдити.

 2. @Зоран: Занемарите оног Путина, јасно је да тај ништа нити жели, нити може/сме да уради. Тиме ће Вам бити потврђене и сумње.
  Много је занимљивија реакција Васељенске (Константринопољске) Патријаршије на овај турски вандализам. Овај обрт догађаја неизбежно изазива неку њену реакцију – које, наравно, неће ни бити, можда ће једино изразити “жалост и забринутост“, али ни на то се неће усудити – сви су ти, јадници, Ердоганови поданици (држављани Турске). Једини израз достојанства који би они требало да учине (а неће се усудити) би био демонстративни одлазак Константинопољске Патријаршије у (привремени) егзил до ослобођења Константинопоља, и наставак њене егзистенције у Грчкој – да ли на Светој Гори, или можда још и боље, на неком грчком острву у непосредној близини Мале Азије (нпр. на Косу), одакле би она могла слободно да функционише, за разлику од њеног садашњег ропског положаја у Турској. А – просторије садашње Патријаршије у Константинопољу (уколико су оне у власништву Патријаршије) би требало конзервисати и оставити на чување неком настојнику. Тај одлазак у избеглиштво би требало обавити демонстративно, уз захтев међународној (и црквеној) јавности за заштиту и помоћ у тој акцији.

 3. @Иоанн Дубињин : Ствар је у томе што ми је одавно јасан статус плаћеника Константинопољске Патријаршије ( нормално као такви неће против оног ко их плаћа , а вероватно и уцењује) као и огромну већину наших Владика. Но за Путина сам неко време био у заблуди док ми једном , друг – полу Рус ( који често борави у Русији) није испричао шта он ради у Русији, поготово како је уништио руско село – људе довео до безнађа, а штити јеврејске тајкуне. Од тада сам почео са више интересовања да пратим његов рад и на десетине је примера који су ме уверили у оно у чега сам сада 100 % сигуран, ко је у ствари он. Мислим да и ви знате о чему мислим. Велики проблем нас Срба је то да увек поистовећујемо руски народ са њиховим тренутним владаром. Ако кажеш нешто против њега људи не би употребили мозак да мало размисле већ би те одмах линчовали. Иначе, ја сам велики РУСОФИЛ и увек ћу то бити , без обзира колико је лош руски председник , руку под руку са Патријархом. Моје сународнике бих само подсетио када подржавају или су против било кога на власти у држави или Цркви , само нека мало размисле и држе се онога што нам је Господ наш рекао : “ познаћете их по делима њиховим “ . Амин.

 4. За @Зоран: Цитирано са сајта B92: “ Rusija: Aja Sofija je unutrašnje pitanje Turske
  Ruska diplomatija ocenila je danas da je prenamena Aja Sofije u Istanbulu iz muzeja u džamiju „unutrašnje pitanje“ te zemlje.
  IZVOR: BETA PONEDELJAK, 13.07.2020. | 22:25 -> 22:35″. Никаквој сумњи места нема – Путин је то јасно овим показао.

 5. За @ Иоанн Дубињин
  Све је кристално јасно, одваја се жито од кукоља, како наш народ каже. То је у ствари сврха “ последњих времена „. Нико не може служити два господара.

Оставите коментар