Њујорк тајмс: Насилан одговор српским демонстрантима на првим нередима у Европи за време пандемије

Полицијски службеници су снимљени како палицама туку ненаоружане демонстранте, а те сцене неки аналитичари упоређују са понашањем полиције током владавине Милошевића

Фото: Бета/Милан Обрадовић

Хиљаде Срба протестовало је другу ноћ за редом, незадовољни одговором председника Александра Вучића на пандемију корона вируса и општим стањем демократије у земљи, пише Њујорк тајмс.

Ово су први протести у Европи од почетка кризе изазване корона вирусом, а поједини аналитичари тврде да оволико насилан одговор полиције није виђен од владавине Слободана Милошевића 1990-тих, преноси данас тај амерички лист.

Народ је на улице изашао прво у уторак, када је Вучић саопштио да би у Београду могао да се уведе тродневни полицијски час због другог таласа заразе корона вирусом.

Међутим, на демонстрацијама је убрзо изражено опште незадовољство Вучићевом контролом над креирањем политика и управљањем кризом у Србији, пише Њујорк тајмс.

Протести су настављени и у среду иако је српски председник најавио да неће бити ограничења кретања за викенд.

Лист наводи да је незадовољство грађана оличено, не само у одлуци о полицијском часу, већ и због укидања мера, организовања избора и допуштања великих окупљања без социјалне дистанце у току пандемије.

Вучић је, пишу, прогласио победу над корона вирусом у мају и релаксирао мере много брже у односу на остале земље у Европи.

Извор: Њујорк тајмс

Одбио је да промени начин управљања кризом, упркос скоку случајева на дневном нивоу на преко 300 и указивањима истраживачких новинара да је број заражених већи него што се објављује.

Према критичарима председника Вучића, његова одлука да ублажи ограничења уочи избора који су повећали његову моћ, а затим да их опет успостави, делује као да се игра јавним здрављем због политике, пише лист.

Полицијски службеници су снимљени како палицама туку ненаоружане демонстранте, а те сцене неки аналитичари упоређују са понашањем полиције током владавине Милошевића, председника Србије за време ратова на Балкану, коме је касније суђено за ратне злочине у Хагу.

Вучић је у свом обраћању навео да је полиција имала право да тако реагује и да је примећено страно мешање са циљем да се наруши имиџ Србије на међународном плану, пише Њујорк тајмс.

Аналитичари наводе да протести без јасног вођства и циљева немају будућност.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 9. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Аналитичари наводе да протести без јасног вођства и циљева немају будућност.

  2. Фантастично! Њујорк Тајмс је успео да победи и хрватске медије. Не само да се не спомиње никакав бојкот, не спомињу се ни избори, а ни политика генерално. Испаде да људи протестују само због ложе корона политике. Па наравно да онда аналитичари оцењују да протести без јасног вођства и циљева немају будућност. Или нису информисани или и они размишљају телевизором. На крају, наравно да ће такав текст да пренесу Данас и Бета.

Оставите коментар