Двери: Споразум о стварању услова за слободне и поштене изборе

Потписници стављају интерес државе на прво место и потврђују своју посвећеност демократским принципима, стоји у предлогу Двери понуђеном представницима власти и опозиције

Скупштина Србије (Фото: Анђелко Васиљевић)

  1. Споразум о стварању услова за слободне и поштене изборе (у даљем тексту: Споразум), иза кога стају представници и власти и опозиције, настаје ради враћања поверења бирача у изборни процес у Србији.
  2. Потписници стављају интерес државе на прво место и потврђују своју посвећеност демократским принципима.
  3. Потписници се слажу да заједнички предузму потребне кораке за превазилажење тренутне политичке кризе и неповерења грађана у изборни процес, и обавезују се на реализацију овог споразума како би следећи избори у Србији били регуларни, а изборни резултати признати од свих учесника.
  4. Потписници су сагласни да ће успоставити „прелазни политички период“ који почиње одмах по усвајању овог Споразума у Народној скупштини Републике Србије, а завршава се демократским изборима након девет месеци од тада.
  5. Пре усвајања Споразума у Народној скупштини, потписници ће се договорити о формирању прелазне, техничке владе стручњака која би носила назив Влада изборног поверења и за циљ имала припремање и спровођење демократских избора. У овој Влади не би био нико од садашњих лидера власти и опозиције, већ нестраначки стручњаци са задатком да обнове рад независних државних институција.
  6. Потписници су сагласни да се спроведу сви захтеви и препоруке тима независних стручњака за медијску и изборну проблематику који су достављени властима, опозицији и међународној заједници, а на првом месту да се спроведе законска обавеза слободног, објективног и непристрасног јавног информисања како преко јавних медијских сервиса тако и у програмима приватних медија.
  7. Потписници су сагласни да у међусобном договору дође до промене комплетног састава РИК-а, РЕМ-а и Агенције за борбу против корупције, као и уредника информативних програма јавних медијских сервиса РТС и РТВ најкасније шест месеци пре одржавања избора, а у циљу осигурања равноправних услова за све изборне учеснике.
  8. Споразум о стварању услова за слободне и поштене изборе биће усвојен у Народној скупштини Републике Србије у форми посебног закона (lex specialis), којим ће бити дефинисана и прелазна, техничка влада, као и сви други контролни механизми у раду прелазне државне администрације у циљу спречавања функционерске кампање, злоупотребе државних ресурса и притисака на бираче у току предизборне кампање.
  9. Потписници формирају заједничку Комисију за праћење реализације Споразума и примене закона којим ће Споразум бити усвојен у Народној скупштини.
  10. Споразум је отворен за потписивање другим заинтересованим политичким странкама и покретима.

Опрема: Стање ствари

(Двери, 3. 7. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар