Веће акцизе на гориво, дуван, кафу и алкохол

Примена нових требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, да би тада, према одлуци Владе Србије, била померена за још месец дана

Фото: Пиксабеј

Почетак јула дочекујемо са скупљим државним акцизама за гориво, за око један динар, преносе Вечерње новости. Поред тога, због повећања акциза очекује се поскупљење дуванских производа, кафе и алкохолних пића.

Оне почињу да важе од данас, па ће тај намет за бензин износити 57,10 динара по литру, за евро дизел 58,72 динара, док је за гас 44,59 динара.

За био гориво и био течности акцизе ће бити 57,37, а за остале нафтне деривате 68,45 динара.

Поређења ради, литар дизела је од почетка године појефтинио за 33, а литар бензина за 27 динара, што је последица пада цене сирове нафте на глобалном тржишту због пандемије корона вируса.

Произвођачи дуванских производа прилагођавају се повећању цена два пута годишње, како предвиђа акцизни календар усвојен 2017. године, а приликом прошлог померања, паклица цигарета је у просеку била скупља за десет динара.

Непржена кафа ће поскупети за нешто мање од једног динара по килограму, на 91,8 динара, док ће пржена кафа поскупети за око два динара, на 114,7 динара по килограму.

Акцизе су усклађене са годишњим индексом потрошачких цена у 2019.

Примена нових требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, да би тада, према одлуци Владе Србије, била померена за још месец дана.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Нова економија, 1. 7. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар