Батут: Подаци о зараженима проверљиви и засновани на документацији

На основу прикупљених података Институт Батут даје стручне препоруке у циљу контроле епидемиолошке ситуације у нашој земљи, пише у саопштењу

Фото: Инсајдер

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ издао је саопштење у којем осуђује наводе који доводе у питање веродостојност података о броју заражених и преминулих особа од последица вируса ковид-19.

„Овим путем демантујемо информације које се сензационалистички пласирају у јавности о броју инфицираних и преминулих пацијената, јер нису тачне. Као институција која већ 95 година сарађује са свим релевантним међународним здравственим организацијама попут СЗО, овакав напад је покушај дискредитовања Батута и свих других здравствених установа, имајући виду да су о начину на који се евиденција води упозната стручна јавност, а о томе су јавно говорили и чланови Кризног штаба“, наведено је у саопштењу Батута.

Како је истакнуто, веома је опасно када појединци који нису медицински стручњаци дају тумачења у погледу класификације ковид-19 пацијената, на основу нетачних података.

Такође, напомиње се да су подаци Института Батут проверљиви, тачни и пре свега засновани на медицинској документацији о епидемиолошкој ситуацији у Србији.

„На основу прикупљених података Институт Батут даје стручне препоруке у циљу контроле епидемиолошке ситуације у нашој земљи“, пише у саопштењу.

Како се додаје, током 95 година рада и постојања Института, „нико никада није, као данас, тако неаргументовано напао Институт Батут који је отворен за сваку стручну сарадњу и дискусију“.

„Ово није напад само на Институт Батут већ напад на читав здравствени систем у тренуцима борбе против вируса ковид-19“, саопштено је.

Указује се да је став државе Србије од првог дана борбе против корона вируса јасан – транспарентно и свакодневно информисање јавности о свим релевантним подацима о епидемији.

„Да је Република Србија адекватно одговорила изазову глобалне пандемије доказују и бројеви – држава Србија има најнижи проценат смртности у региону и шире (оболелих 14.288, преминулих 274). Примера ради, неке од најразвијенијих земаља западне Европе, приближне нама по броју становника, имају значајно слабије показатеље: у Швајцарској је оболело преко 31.000 грађана, а преминуло око 1.600, а у Аустрији је, од око 18 хиљада оболелих преминуло око 700“, стоји у саопштењу.

Додаје се да је  Институт „Батут“ део здравственог система државе Србије који је већ неколико месеци усмерен на очување здравља грађана Србије у борби са до сада непознатим непријатељем, корона вирусом.

„Резултати те борбе су свима добро познати, не само у Србији, већ и шире. Као и увек до сада, запослени у Институту професионално, одговорно и посвећено обављају активности у надлежности Института и чине велике напоре у циљу очувања и унапређења здравља становништва у Републици Србији, како у редовним, тако и у ванредним околностима, укључујући и праћење кретања болести и ковид-19 обољења“, закључује Батут.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 7. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s