Пол Крејг Робертс: Кад белци кажу „Сви животи су важни“ – и то се сматра расизмом

Живимо у свету денунцијације, који је гори од оног што су Совјети покушали да створе у раним годинама, кад сте морали да денунцирате не само свог комшију, већ и себе самог

Пол Крејг Робертс (Фото: tehrantimes.com)

(Paulcraigroberts.org, 27. 6. 2020)

Ово што се тренутно дешава не воде црнци, већ белци. Ово је последица напада белаца на саме себе… Ако кажете „Животи белаца су важни“, расиста сте. Али ако кажете „Животи црнаца су важни“, не значи да сте расиста. Белци не могу рећи чак ни „Сви животи су важни“ – и то се сматра расизмом.

Истовремено, нама владају неоконзервативци, који нам говоре да смо „изузетна нација, без које се не може“ и да имамо право на хегемонију над читавим светом…. Како ће се земља чије је етничко становништво присиљено на предају и ком је уништено самопоуздање супротставити Кини и Русији? Потпуно безумље… Данас чујем на вестима да смо предузели неке нове мере против Кине. Каква сила стоји иза њих? Каква је моћ земље где већинско становништво нема никаквог самопоуздања, где је бичем натерано на предају и утерано у кривицу?

***

Цео свет, свака раса је искусила робовање. Црначка трговина робљем потиче из црначке краљевине Дахомеј, чији је црначки краљ вишкове робља продавао прво Арапима, а потом европским колонизаторима. Први робови у енглеским колонијама били су белци… Тако да је прича да су црнци једини људи у историји који су били робље потпуно погрешна.

Трговина робљем у области Горее у Сенегалу, око 1797. (Фото: Викимедија)

***

Економски распад САД нема толико везе с укупним америчким дугом, колико с измештањем послова изван Америке. Послови које је обављала средња класа пребачени су у Азију да би капиталисти стекли још више профита. Сам капитализам је уништио америчку привреду. Други аспект је пребацивање тежишта економије на финансијски део, како истиче мој колега Мајкл Хадсон… Али економски проблем је ситан према оном о чему говорим – да смо, од 1965, намерно стварали разнородно мултикултурно друштво и учили људе да мрзе белце. Ако сте поткопавали било какву могућност за успех разнородног мултикултурног друштва учећи људе да мрзе преовлађујућу расу, онда друштво више не постоји, и оно се пред нашим очима распада.

Плате америчких радника готово да стагнирају и поред раста продуктивности америчке економије (Фото: АФП)

***

Веома ми је тешко доћи до смислене и тачне информације, упркос свим својим везама и свему другом. На неки начин сте препуштени сами себи. Живимо у свету денунцијације, који је гори од оног што су Совјети покушали да створе у раним годинама, кад сте морали да денунцирате не само свог комшију, већ и себе самог. Совјети су хтели да постигну да денунцирате сами себе. А то управо сад радимо. Метод либерала и напредњака је денунцијација. Марксисти су револуцију видели путем денунцијације.

Променило се само то ко је жртва, а ко починилац. Жртва више није радничка класа – она је сад починилац. А жртве су жене, црнци, Хиспаноамериканци, транссексуалци, хомосексуалци, инвалиди… То је владајућа култура. Белачка деца у школи је не могу избећи – постаје део њих, они не знају за друго. И не можете им ни рећи ништа друго, јер ако покушате, то ће бити доказ да сте расиста и да су били у праву, јер им је тако рекао учитељ.

И у томе је истинска криза, знатно гора од било какве економске катастрофе.

Цео разговор Пола Крејг Робертса са Филипом Кенедијем (на енглеском) можете погледати овде:

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Највећи доказ расизма је када шахиста, који игра белим фигурама, победи оног са црним.
  Уколико је играч са црним фигурама којим случајем и хомосексуалац па изгуби, онда је катастрофа неизбежна.
  Када Партизанови црно-бели победе са 4:0, признаје им се само 2:0 јер вреде само голови црног дела тима.
  Монтенегро је најрасистичкија земља на планети Земљи и у окружењу. Тамо су сви монте (врх врхова), а само су Срби негри.
  Кад је либерална Америка случајно сазнала да Срби нису црнци, почела је да бомбардује Србију како би се и та грешка исправила.
  Исправно је рећи црно на бело. Обрнуто је већ знак расизма.
  Најжешћи борци за права црнаца су бели. Зато им не би требало веровати.

 2. Ovaj gospodin Pol godinama mrsi one stvari,uvek govori dvolicno kroz osudjivanje i opravdavanje trenutnog stanja u svojoj drzavi a i onoga sta se u proslosti desavalo i po njemu za sve se moze naci osuda ali i razumevanje u isto vreme.Notorna laz je da je ceo zapani svet prestao sa robovlasnistvom u devenestom veku jer ono traje i kroz ceo dvadeseti i evo i u dvadeset prvom veku.Podjimo samo od prvoga sveskoga rata i pola porusene Evrope preko komuniziranja carske Rusije ,koliko je samo naroda iz tih osiromasenih zemalja otislo iz bede ,beznadeznosti i straha u taj „sveti i pravedni „Zapadni svet.Tako isto i posle drugoga sveskoga rata i Tito je prodao par miliona robova zapadu,koji ga je i doveo na vlast.Pa onda rusenje te nakazne Jugoslavije i bombardovanje Srbije zapad je slao dve vrste brodova ,jedne da ruse i pale a druge da sakuplja roblje i vode u srecno najamnistvo.Tako su prosli i prolaze i Iracani,Avganistanci,Sirijci,Somalijci i mnogi drugi gde udruzena zlocinacka koalicija rusi i ubija i lijuci krokodilske suze sakuplja roblje i odvodi u svoje drzave da im povecaju natalitet i BDP i svi su oni u odnosu na domacu naciju druga ili treca klasa ljudi ma koliko da je sposoban i skolovan i samo u promilima dodjos uspe da udje u vise nivoe vlasti i ostalih privilegija ali se prvo moraju dokazati da su iskreni JANICARI sto postaju i vecinska druga ili treca generacija robova.Eto ja to tako vidim i rasudjujem.

 3. Недавно сам поменуо мање познат, у ствари забашурен податак, да су Енглези имали не само црне већ и беле робове. Пол Крејг је један од ретких који то помиње. Иначе, он је већ годинама веома храбар и принципијелан критичар америчке империјалистичке политике, често истичући позитивне аспекте Путинове политике. Претходни читалац је вероватно неупућен и није у праву у својој квалификацији.

  Ево неколико мало познатих података о Енглезима као власницима белих робова.
  Од 1641. до 1652. године, више од 500 000 Ираца убијено је од стране Енглеза, а око 300.000 је продато у ропство. Ирско становништво је у једној деценији опало са око 1.500.000 на 600.000. Током 1650-их преко 100 000 ирске деце узраста од 10 до 14 година одведено је од родитеља и продати као робови на Антилима, Вирџинији и Новој Енглеској. У истој деценији, 52.000 Ираца (углавном жена и деце) је продато на Барбадосу и Вирџинији. Још 30.000 ирских мушкараца и жена је превезено и продато на аукцији. Године 1656. Кромвел је наредио да 2.000 ирске деце буду одведени на Јамајку и продати као робови енглеским досељеницима.

  Енглези су покушали терминологијом да забашуре и представе да то нису били робови већ послуга по уговору која је вишегодишњим бесплатним радом отлаћивала транспорт до Новог света. Међутим, Ирци су били прави робови који су могли бити и убијени а били су 10 пута јефтинији од црних робова. Историја енглеског белог робовласништва је пуна морбидних података везаних за жене и децу тих Ираца.

Оставите коментар