Штампа на немачком: „Знојава“ журка у СНС централи и повратак короне

Чак је и шеф партије и државе Александар Вучић допустио да му трубачи са неколико сантиметара дувају у лице, пише немачка штампа

Никола Селаковић на прослави изборне победе СНС-а (Фото: НСПМ)

Србија и Црна Гора су једине државе региона чијим грађанима би од среде могла бити допуштена путовања у ЕУ. Штампа на немачком осврће се на „знојаву“ журку у централи СНС и то како је број случајева у Србији порастао.

Чланице Европске уније би у понедељак (29. јун) коначно требало да усагласе листу земаља из којих ће од среде (1. јул) поново бити могућа путовања у ЕУ. Према информацијама Франкфуртер алгемајне цајтунга, Србија и Црна Гора би требало да се нађу на тој листи, док нема осталих држава Западног Балкана.

Осим њих, путовања би била дозвољена из само још 12 светских земаља. У питању су Аустралија, Нови Зеланд, Канада, Јапан, Јужна Кореја, Тајланд, Алжир, Мароко, Тунис, Грузија, Руанда и Уругвај.

„Ове земље испуњавају услове које је предложила Европска комисија. Оне имају у просеку мање или једнако заражених у односу на просек ЕУ“, пише франкфуртски лист. Осим тога, здравствени системи тих држави нису преоптерећени, и оне већ дозвољавају грађанима ЕУ улазак у земљу.

Ана Брнавић у изборном штабу СНС-а

Додаје се да би се на листи нашла и Кина, уколико заузврат дозволи улазак држављанима свих земаља ЕУ.

„Листа би требало да се актуелизује на сваке две седмице, како би се пратила динамика пандемије. Она представља препоруку за државе ЕУ и четири придружене државе Шенгенског простора“, пише ФАЗ и додаје да ће ипак државе ЕУ гледати да имају једнака правила јер су у међувремену унутрашње границе у Шенгену отворене.

Медији на немачком пак настављају да извештавају и о „немарном“ понашању властодржаца у Србији који су „сопствено здравље и здравље сународника потпуно непотребно изложили ризику“.

О томе пише луксембуршки лист Тагеблат који описује славље Српске напредне странке у изборној ноћи: „На изборној журци у тесној централи СНС на Новом Београду победници су радосно падали једни другима у загрљај. Партијски активисти су присно играли коло. Од одстојања или маски није било ни трага током знојаве победничке гужве. Чак је и шеф партије и државе Александар Вучић допустио да му трубачи са неколико сантиметара дувају у лице.“

Лист додаје да су сада короном заражени бројни функционери, попут досадашње председнице Скупштине Маје Гојковић, министра одбране Александра Вулина и шефа Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића. „За изборну мисију, СНС није непромишљено ставила на коцку само здравље својих људи, већ и свих сународника“, пише Тагеблат.

Лист наводи да број зараза поново прелази две стотине дневно, те преноси писање БИРН-а према којем је заташкан прави број заражених и мртвих са вирусом. „После укидања ванредног стања почетком маја, Влада и свемоћни Вучић дали су гас у попуштању мера предострожности, јурећи у изборну мисију. Због избора је чак укинута и забрана окупљања.“

Бечки Стандард пише о истој теми, наводећи такође истраживање БИРН-а према којем је број зараза у данима пред изборе био заправо троструко већи од званичног. „Интересантно је да управо тај број зараза од средине јуна представља основу за одлуку ЕУ да ли ће дозволити грађанима из одређених држава да допутују од 1. јула.“

Приредио: Немања Рујевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 29. 6. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ако Дојче Веле каже онда је тако…

Оставите коментар