САД: Принстон уклања име Вудроа Вилсона из назива факултета због његових „сегрегационистичких ставова“

Управни одбор навео да је “изузетан корак” предузет јер Вилсоново име није прикладно “за школу чији професори, студенти и дипломци морају бити безрезервно посвећени борби против пошасти расизма”

Универзитет Принстон (Фото: Mel Evans/AP)

Амерички универзитет Принстон је објавио план да уклони име некадашњег председника САД Вудроа Вилсона из имена свог факултета за јавну политику због његових сегрегационистичких ставова, и тако променио одлуку донету пре четири године.

Председник Принстона Кристофер Ајсгрубер у писму данас упућеном том факултету навео је да је управни одбор закључио да “расистичка гледишта и политике чине Вудроа Вилсона неподобним да се школа и даље зове по њему”.

Ајсгрубер је навео да је управни одбор у априлу 2016. одлучио да направи неке промене да би универзитет постао “инклузивнији и искренији у вези са својом историјом”, али и да задржи Вилсоново име. На то питање су се вратили у светлу дешавања која су уследила након полицијског убиства Џорџа Флојда и других Афроамериканаца.

Вудро Вилсон је био гувернер државе Њу Џерси од 1911. до 1913. године, а потом председник САД од 1913. до 1921. Подржавао је сегрегацију и увео је у неколико федералних служби које до тада нису биле расно подељене. Такође, забранио је уписивање црних студената на Принстон док је био председник универзитета и похвално говорио о Кју Клукс Клану.

Раније ове недеље, универзитет Монмаут у Њу Џерсију је обрисао Вилсоново име са једне од својих главних зграда, позивајући се на покушаје да се повећају разноликост и инклузивност. Начелник школског округа Камден је најавио да ће средња школа Вудро Вилсон бити преименована.

“Вилсонов расизам је био значајан и имао је крупне последице чак и по стандардима његовог времена”, рекао је Ајсгрубер.

Управни одбор је навео да је “изузетан корак” предузет јер Вилсоново име није прикладно “за школу чији професори, студенти и дипломци морају бити безрезервно посвећени борби против пошасти расизма у свим његовим формама”.

Наведено је да ће се факултет од сада звати Школа јавних и међународних послова. Принстон је већ имао у плану да затвори Вилсон колеџ и повуче његово име када се отворе два колеџа која су тренутно у изградњи. Међутим, име ће одмах бити промењено у Први колеџ (First College).

Ајсгрубер је навео да закључци одбора “некима могу деловати престрого” пошто је Вилсон имао велику улогу у “обнови Принстона и његове трансформације из успаваног колеџа у велики истраживачки универзитет”, а да је затим постао председник и добио Нобелову награду за мир.

Према његовим речима, део проблема је и то што је Принстон одавао почаст Вилсону упркос његовим гледиштима, а можда чак и не знајући их.

“Принстон је део Америке која је пречесто занемаривала, игнорисала или правдала расизам, омогућавајући опстанак система који дискриминише црнце”, навео је Ајсгрубер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/АП/Данас, 27. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Опет се показује колико су наши мудраци далековиди. Тек након што су после свега стотинак година саградили булевар у част овог сегрегационисте, сада ће морати (наредних стотинак година) да се муче како да се од тога “оперу”. Тако то раде они који све разумеју и виде и знају унапред (као што је то било и кад су ономад платили Клинтоновима кампању да би ови победили Трампа).

  2. Ваљда Колумбија неће урадити нешто слично са Пупином и преименовати његове калемове пошто је он био ортак са Вудијем?

Оставите коментар