Патријарх Иринеј: Србија без Косова није Србија

Ми се морамо борити за ту територију и морамо пронаћи пут да оно остане у оквиру наше земље, рекао патријарх Иринеј

Патријарх Иринеј (Фото: Небојша Марјановић)

Српска православна црква апсолутно остаје на становишту да је Косово неотуђиви део Србије, без којег Србија није Србија, поручио је српски патријарх Иринеј.

Иако је ранијих година имао обичај да један од највећих празника Српске православне проводи на Косову, овога пута, због обавеза у Београду, српски патријарх неће путовати.

„Тамо је почетак свега. Ми се морамо борити за ту територију и морамо пронаћи пут да оно остане у оквиру наше земље. Сила отима земље и градове, али оно што се њоме отме једног дана се може и повратити. Управо је Косово најбољи доказ за то, јер је много времена било под Турцима, па је ипак ослобођено”, рекао је Иринеј за портал Нова.рс преноси Танјуг.

Говорећи о значају сутрашњег празника и контекста у којем се обележава, патријарх је нагласио да Косово и Метохија чине темељ наше државе, без којих „Србија није Србија”.

„Тамо је почела наша култура. На том простору се налазе наше највеће светиње и проливена је огромна крв од Видовдана до данас”, рекао је он.

Патријарх је додао да је Косово „света земља, за коју се везује сва историја српског народа”.

Иринеј је истакао да ће сутрашњи дан у свим храмовима СПЦ бити у потпуности посвећен Видовдану.

„Сутра ћемо цео дан посветити овом празнику. Биће речи, говора и проповеди. Свака црква ће на адекватан начин обележити овај празник”, поручио је српски патријарх.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. … изјављујем да овај чланак не умем да прочитам ни да растумачим.
    Делом је до мене а делом, вероватно, и до Политике.
    За сваку помоћ – унапред захвалан.

Оставите коментар