Дарко Ристов Ђого: Председниче, да ли заиста желите да вас памте као издајника

Отворено писмо протојереја-ставрофора проф. др Дарка Ђога председнику Републике Србије

Уважени господине предсједниче,

моја потпуна изузетост из политичког живота у Србији одвојила ме од чак свепознатих информација о изборним процесу који се у скорије вријеме одиграо, али ме је чак кратко укључење у информативне емисије у Српској обавијестило о Вашем изборном успјеху. Имам своје мишљење о декадентности друштвеног система у српским земљама – у Србији и Српској и оној Црној Гори у којој је српство само по себи кривица – па и о легитимности политичког система. Али, ма шта ја о њему мислио, остаје чињеница да другог друштвеног и политичког система нема и да – било да сте добили или сте приграбили апсолутну моћ и одговорност, то Вашу улогу у будућности не чини ни мало мањом или релативнијом.

Дакле: по изборном резултату, по усмјерености и приватизованости власти, по заступљености у медијима, по свему и свачему, тренутно сте Ви једини чинилац политичког и друштвеног живота Србије.

Зато сматрам својом људском, хришћанском, православном, српском, свештеничком дужношћу да Вам скренем пажњу да немате право да коначно ријешите статус АП Косово и Метохија било каквим рјешењем које би поништило Косовским завјет у коме су уткани вјековни уздаси српског народа, у коме су жртве у вијековима ропства, у балканским и свјетским ратовима, немате право да погазите важећи устав Србије, вјековно опредјељење српског народа, немате право да згазите сваку литургију коју смо служили од те у Самодрежи 1389 до дана данашњег.

Моћ коју имате обавезује Вас. Са великом моћи – то зна чак и нововјековна популарна култура, али и хришћанска мисао вијекова – долази и велика одговорност а са апсолутном моћи долази и апсолутна одговорност. Ви сте добили апсолутну моћ и сад је небитно да ли сте је жељели.

Српски народ је постајао народ вијековима. Постaјао је народ кроз прихватање Христа Богочовјека. Постајао је и даље народ, када су га Кирило и Методије родили у његовом језику, Постајао је народ кроз своје државе. Ако нисте упознати – погледајте границе Србије у 8.и 9. вијеку. Вијдећете да су и прије наших светородних Немањића наше државе биле и Дукља и Зета и да се Србија и тада простирала са обје стране Дрине. Кроз вијекове прије Косова ми смо се уздиздали у Христу, кроз више држава и династија. Кроз Зету, Босну и Рашку. И када смо коначно саградили једну од наших по дометима најважнијих држава и када је дошао час да је 1389.бранимо, ми смо се сви – и Влатко Вуковић и Св. кнез Лазар и Обилић нашли на Косову пољу. Да кажемо најважнију ствар на свијету: да човјек који изгуби Отачаство као Смисао, губи смисао свог отачаства, а самим тим постаје неразлучан од животињa. Како тада – тако и данас. Рекли смо коначно оно што сваки човјек мора да каже: једино важније од овдашњег живота јесте смисао живота. Јесте Живот са великим “ж”.

Како тада, тако и данас. Ми смо издржали вијекове знајући то. Кажу да много читате. Читајте Радована Самарџића, ако не већ Владику Николаја или нашу јуначку поезију. Читајте Његоша. Можда сте и прочитали. Али смислотвореће књиге се не читају него удишу. Удишите их. Живите њима.

Чекају Вас, рекоше ми данас, битни преговори. Не заборавите оно што овдје удахнете. Пред Вама су историјске одлуке. Немојте да Вас збуне они који Вам тапшу по раменима: Тапшу Вам не зато што воле Вас или Србију, већ зато што воле привилегије које им омогућавате и представљате. Ви не смијете издати Косово. Не смијете потписати “правно обавезујући споразум”. Ви можете узети на себе само издају. И ништа друго. Ништа друго Вам се тренутно не нуди. Знамо да Вам се не нуди. Зато ни не прихватајте. Ако су Вам на столу само издаја и притисак, изаберите притисак. Он ће бити наш, заједнички. Издаја – само Ваша. Да ли је то заиста оно што желите да узмете на себе – да Вас памте као издајника?

Многи могу да Вам кажу да је ово само једно мишљење. Обавјештајне службе ће се повиновати Вашим жељама. Странка и држава хоће. Можда и неки моји Оци и браћа. Али вијекови прије Вас и вијекови послије Вас вас гледају. Ваша и наша дјеца неће памтити привилегије које су сахрањене у земљу са животима који немају смисао. Неће се нико сјећати ниједног трактора, ниједног мерцедеса. Ничега. Ако издржите – историја ће Вас се сјећати као некога ко је још једном рекао “не” компромису који стоји испред сваког Србина од како је свијета – да мијења душу за земљу. Ако кажете “да”, историја ће Вас запамтити као сваког Србина који је променио душу за земљу – па макар и као земљопосједник био успјешан. На Вама је. Немојте да Вас подршка на изборима завара. Избори се пројектују и одржавају тренутно расположење. Ви сједите на мјесту из којег Вас и уназад и унапријед гледају вијекови.

С поштовањем,
Дарко Ристов Ђого
свештеник

П. С. Дао Бог да све ово једном буде само сјећање на времена када смо сви заједно бринули једну бригу. Цјелокупно блато којим ће ме гађати да би Вама угодили, било из емотивне некритичке привржености, било из потребе да се додворе, ја прихватам као моју цијену тога да будем човјек, хришћанин, православни Србин, свештеник, отац моје дјеце. Желим Вам добро и као човјеку кога се сјећам са почетка рата на Палама, када сте дошли да помогнете моме оцу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану Косова и Метохије, јун 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Завјет

  Знамо да сте у зло пошли
  Спремали се натенане
  Бели су анђели дошли
  Србско Косово да бране

  Послушај стараца савјет
  Док нам се осипа Племе
  Упамти Косовски завјет
  Сачувај Божије сјеме

  Момчило

 2. Рођаче, 
   
  Пусти председнике, од њих то (ово) и очекујемо — кад не ваљају. 
  #
  https://yablor.ru/media/images/top/preview/nedeljnikrsmediaportalnews2017Jun23oana-irinej.jpg 

  Него како болест улази и откуд излази — коју кажите, неки који имате шта, и око Синедриона.
  И верни народ (помозите да се) одбрани(те) од саблазни. 

  …“Јер шта је мени стало да судим оне који су напољу? Не судите ли ви оне који су унутра? А оне који су напољу судиће Бог. Извадите злога између себе“ (1. Коринћанима 5, 9-13)

  #
  https://pbs.twimg.com/media/EEieoDcX4AAHZM5.jpg 

 3. Dakle, sovinizam je mrznja prema drugima, nacionalizam prema svojima.Nacionalizam odmah uvodi podelu medju gradjane:“Jeste on patriota, ali nije Srbin i pravoslavac“, ali se ta podela odmah prenosi i u samu naciju:“Jeste on Srbin, ali nije pravoslavac…Jeste on Srbin i pravoslavac, ali ni patriota, vec gradjanista“, i konacno:“Jesto on Srbin, pravoslavac i patriota, ali nije kao MI“.Nacionalizam je razapet izmedju ljubavi i mrznje prema vlastitoj naciji, jer nacija ne moze da odgovori istom merom na tu ljubav.Tipican primer je najveci nacionalista u istoriji – Hitler koji je ceo svet hteo da pretvori u nemacki Rajh, a zavrsio sa time da Nemci treba da nestanu, kada su dozvolili da ih pobede Rusi.To je horizont nacionalisticke ljubavi – unistenje vlastitog naroda.Nijedan narod ne moze da uzvrati nacionalistima ljubav koja je njima potrebna.Ne lici li na ovu Hitlerovu izjavu sadasnje optuzivanje naroda, koji je monstruozno izveden na izbore u situaciji epidemije, dakle bez ikakve brige za zivote ljudi, da je njegovo neodgovorno ponasanje (pa jos jedna podela, generacijska, naglaskom na krivici mladih) razlog za pogorsanje epidemioloskog stanja.

  Vucic je nekadasnji nacionalista kojeg je narod izneverio u stvaranju Velike Srbije i zbog kojeg, u njegovoj glavi, je morao da pljune na samog sebe, svaku svoju rec i delo i postane neko drugi – EUropajac.Pri tome, on u svakome vidi nekog ko se seca njegove transvestije, zato sve ponizava i napada, cak i svoje saradnike.Isti je slucaj Mila Djukanovica.Ultranacionalista, jedini medju srpsko-crnogorskom vrhuskom koji je isao na front, a onda totalni preokret.Da bi izbrisao svoju proslost, secanje na nju i utolio svoju mrznju prema vlastitom narodu, on pokusava da stvori drugi narod – nacionalista koji pokusava da stvori naciju za svoj novi nacionalizam unistenjem postojece nacije koju mrzi, a koja nije odgovorila na njegov prvobitni nacionalizam!

Оставите коментар