Сукоб Италијана и бугарских сезонаца због ковида-19

Нереди због карантина претворили су се у сукоб локалног становништва, Италијана и бугарских сезонских радника

Фото: Киро Пуско/ЕПА

Ноћас су настављени нереди у општини Мондрагоне, близу града Казерта у јужној Италији, која је због заразе проглашена „црвеном зоном”, пише италијанска АНСА.

Како се наводи, бугарски сезонски радници протестовали су јер су стављени у карантин због 50 случајева заразе ковид 19. Изашли су на улице и тражили да иду у продавнице и купе храну, а неки заражени су искористили гужву и побегли, након чега је интервенисала полиција, као и војска, преноси агенција.

Нереди због карантина претворили су се у сукоб локалног становништва, Италијана и бугарских сезонских радника. Запаљен је ауто, који је власништво једног Бугарина. Римска Република пише да је посреди „рат сиромашних”, а да је епидемија коронавируса само истакла проблем који дуго постоји.

Локално становништво оптужује бугарске раднике да „шири заразу”, док бугарски радници, махом жене, наводе да „док су устајали ујутру у три сата и ишли да раде на пољима по 12 сати, за 4 евра на сат, никоме нису сметали”, преноси лист. Писац Роберто Савиано, аутор светског бестселера Гомора, написао је за лист Република да пандемије радикализују постојеће контрадикције, а не стварају их.

„Оно што се догађа у Мондрагонеу је укратко стање дела земље, који стране раднике види као једину могућност реализације и искоришћавање имиграната, као једини начин за даље напредовање. Бугарски радници, који су заражени, у Мондрагонеу живе илегално, у окупираним зградама и део су те бесконачне радне снаге која на јужним пољима ради без права, често без уговора, без икаквог осигурања”, написао је Савиано, преноси Танјуг.

Опрема: Стање стври

(Политика, 26. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. … у Србију. Добиће субвенцију 10.000 € по радном месту уз минимални трошак отварања фирме “Страни инвеститор” д.о.о. на “зна се чију” личну карту и пребивалиште.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading