Њујорк тајмс исправио вест: Вучић са Гренелом не и са Трампом

„Њујорк тајмс” исправио податак да ће се Вучић с Трампом срести у оквиру посете Белој кући, до које долази у оквиру иницијативе изасланика за Косово Ричарда Гренела

Бела кућа (Фото: ЕПА-ЕФЕ/Стефани Рејнолдс)

Амерички „Њујорк тајмс”  објавио је у данашњем издању исправку у којој се прецизира да ће се председник Србије Александар Вучић у суботу у Белој кући састати са специјалним изаслаником председника САД за преговоре Србије и Косова Ричардом Гренелом, а не са председником Доналдом Трампом.

У тексту посвећеном изборима у Србији објављеном у понедељак „Њујорк тајмс” је поред другог навео да се Вучић у суботу састаје са председником САД Доналдом Трампом и његовим изаслаником за Балкан Ричардом Гренелом.

Вучић је у уторак рекао да не очекује да ће председник САД Доналд Трамп, присуствовати састанку представника Београда и Приштине у Белој кући 27. јуна.

„Доналд Трамп би се појавио када би дошло до неког, не знам каквог решeња (за питање Косова)“, казао је Вучић за ТВ Пинк после састанка с председником Русије Владимиром Путином у Москви.

Гренел је данас на Твитеру објавио да је „Њујорк тајмс морао да исправи своју Косово-Србија причу али да су и у исправци погрешно навели његову функцију“. „Нисам изненађен јер су писали, а са мном нису никад разговарали“, додао је.

(Бета, 24. 6. 2020)

Њујорк тајмс: Вучић у суботу са Трампом

ЊУЈОРК – Председник Србије Александар Вучић састаће се у суботу са америчким председником Доналдом Трампом, пише „Њујорк тајмс”. Лист пише да ће се Вучић с Трампом срести у оквиру посете Белој кући, до које долази у оквиру иницијативе изасланика за Косово Ричарда Гренела.

Вучић је већ изјавио да високо цени напоре Ричарда Гренела и америчке администрације да се унапреди економска сарадња између Београда и Приштине, истакавши да је потпуно посвећен политичком дијалогу „под покровитељством ЕУ”.

Њујорк тајмс оцењује да управо остварена изборна победа даје председнику Србије већи маневарски простор и преговарачку слободу за дијалог са Приштином под покровитељством ЕУ и САД.

Њујоршки дневник наводи и да је Вучић, честитајући победу својим страначким колегама, најавио да нема намеру да се опредељује између највећих светских сила, већ да наставља да води политику у интересу Србије, не мешајући се у интересе највећих светских политичких играча.

Избори су били и прошли, а Вучић се одмах суочио са притиском међународне заједнице да се постигне субстанцијални напредак у разговорима са приштинским властима, констатује „Њујорк тајмс” и наводи да се председник Србије састао у понедељак са изаслаником ЕУ Мирославом Лајчаком, а да ће након тога у Москви имати састанак са руским председником Владимиром Путином, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 6. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар