Александар Вучић: Додатно сам забринут после састанка са Лавровом

Тешка, тешка, тешка времена су пред нама и морамо да будемо уједињени јер само тако ћемо моћи да заштитимо своје интересе, изјавио председник Србије 

Сергеј Лавров и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после сусрета са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом, да Србију чекају веома тешка времена, односно најтежа од кад је Косово једнострано прогласило независност. Вучић је рекао да је после оцена руске федерације које је данас чуо, додатно забринут када је реч о плановима за решење проблема Косова.

„Тежак период је пред нама у којем ћемо се суочити са великим притисцима да би се остварили планови које ми нисмо добили ни званично ни незванично, али на основу оцена руских пријатеља чини се да морамо бити обазриви у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала”, рекао је Вучић, преноси Бета.

„Тешка, тешка, тешка времена су пред нама и морамо да будемо уједињени јер само тако ћемо моћи да заштитимо своје интересе. Чекају нас најтежа времена у последњих 12 година, најтеже од проглашења независности Косова и признања више од 90 земаља”, рекао је председник Србије и додао да је „важно да разумемо своју позицију и да будемо довољно снажни да одбацимо ултиматуме”.

Он је захвалио руским пријатељима што у Савету Безбедности УН и другим међународним форумима подржавају позицију Србије и интегритет земље

„Ми смо се договорили да на дневном нивоу разговарамо, да се консултујемо и ако би икад дошло до било каквог решења, да буде потребна сагласност Руске Федерације, и због СБ УН и зато што ми не желимо да неки други буду питани, а да Руску Федерацију нико не пита”, истакао је Вучић и додао да Србија подржава дијалог под окриљем ЕУ, да је спремна да саслуша предлоге али да ће умети да заштити државне и националне интересе, без обзира на тежину цене коју ће морати да плати.

Вучић је најавио да за неколико дана путује у Москву где ће се састати са председником Владимиром Путином, а одмах после избора српска делегација отпутоваће на разговоре у Вашингтон.

Вучић и Лавров разговарали су о свим важним билатералним темама и економским односима две земље.

Вучић је поновио да је економска размена Србије са Руском Федерацијом на нивоу од 3,6 милијарди долара и да се константно увећава, а поменуо је и заједничке пројекте као што је изградња гасовода и пруге према Будимпешти.

Сергеј Лавров: Без ултиматума о КиМ, подржаћемо оно што договоре Београд и Приштина

Став Русије по питању Косова и Метохије се не мења и данас смо још једном потврдили да ћемо подржати све кораке и иницијативе које ће заиста помоћи Београду и Приштини да постигну узајамно прихватљиво решење на основу Резолуције СБ УН 1244, поручио је данас у Београду шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, преноси Танјуг.

„Нећемо дозволити никакве рокове по питању решавања питања Косова и Метохије”, истакао је Лавров.

Он је додао да Русија полази и од тога да ЕУ, која има мандат да буде посредник у дијалогу, не сме да се „изолује” од својих обавеза, а да решење мора да буде потврђено у Савету безбедности УН.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. „Вучић је рекао да је после оцена Руске Федерације које је данас чуо, додатно забринут када је реч о плановима за решење проблема Косова.“

    Било би добро да председник Вучић каже грађанима, зашто је додатно забринут после разговора са министром СП Русије Лавровом? Шта је то „страшно“ могао чути од представника нама пријатељске земље? Свима је познато да је стари, готово непромењен став Запада признавање нелегалне државе „Косова“ од стране Србије. А познат је став Руске Федерације да се они држе само Резолуције СБ УН 1244. И да решење питања Косова и Метохије не може да се доноси одбацивањем њених одредби. Да ли је понављање овога од стране Лаврова довело до „конфузије“ код председника Вучића? Јер је, према ранијим његовим изјавама, ова Резолуција готово заборављена у бројним нејавним разговорима са западним преговарачима и представницима са „Косова“. И да су они готово убеђени да је Србија одустала од примене те Резолуције. Па би то њено поновно истицање као темељца ових преговора изазвало гнев Запада и косовских сепаратиста, који би могао да има последице на садашњи углед државног врха Србије код њих. А да можда и доведе да изјава о стању демократије у Србији, на које до сада нису реаговали.

  2. Vučić uobražava da mu neko veruje. Naravno, niko mu ne veruje i samo se smenjuju sa direktivama. Sa njime se ne razgovara, njemu se zapoveda i od njega se traže odgovori. Svi od njega očekuju poslušnost.i svi su spremni da kažnjavaju neposlušnost. Lavrov je samo prenosilac upozorenja, šta sledi posle potpisivanja. Ili će potisati nešto što i njima odgovara ili će biti kažnjen. To isto mu rade i Ameri. Jednom rečju, razvaliće ga zajedno, jer ih laže zato što je pametan.

  3. … уши ипак благо, благо, благо заврнуте.

    Узгред, чија је оно застава између руске и српске која наткриљује срдачан стисак руку ?

Оставите коментар