И Макрон планира да направи самит о Космету

Учешће Француза у дијалогу је и такмичење са САД око тога ко је главни преговарач и ко може да донесе решење, оцењује Слободан Зечевић

Александар Вучић, Емануел Макрон и Хашим Тачи (Фото: Председништво Србије)

Настојања француског председника Емануела Макрона да организује сусрет лидера Београда и Приштине која се одвијају паралелно са корацима специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака нису изненађујући и део су заједничких напора да се решавање питања Космета покрене са мртве тачке, кажу саговорници Танјуга.

Слободан Зечевић из Института за европске студије у Макроновим намерама види и мало сујете Француске која је некада била велика сила, а данас „држава средње категорије”, због чега жели да покаже да је земља присутна на међународној сцени и да може да решава проблеме.

„Французи и у том смислу желе да учествују у дијалогу, али поред тога постоји такмичење са САД ко је главни преговарач и ко ће донети решење”, рекао је Зечевић.

По речима Зечевића, када је реч о решењу, за ЕУ битно је да до њега дође управо ЕУ, уз све, тако настоји да избегне маргинализацију у дијалогу али и да одигра битнију улогу од оне при доношењу решења за БиХ.

Зечевић наводи да дипломатију коју репрезентује Мирослав Лајчак и дипломатије земаља чланица ипак не може да одвоји јер су целина.

Навео је да је скептичан да разговор у Паризу може да донесе решење због удаљених позиција Београда и Приштине.

„Ако и буде састанка у Паризу то ће више бити састанак да свако задовољи своје аспирације. Французи да кажу ‘организовали смо састанак’, ЕУ ‘ми смо кредибилан посредник’, а ми да учествујемо у дијалогу и да смо конструктивни што ће рећи и Албанци”, рекао је он.

На чињеницу да Французи инсистирају на правно обавезујућем, свеобухватном и коначном споразуму, Зечевић каже да је проблем шта је садржај тог документа.

„Форма није спорна већ суштина и ту смо далеко”, рекао је он.

Професор факултета политичких наука Драган Ђукановић оцењује да су настојања Макрона да након ублажавања мера уведених због пандемије сазове самит о Космету и залагања специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака, координирани план заједничких напора којим ЕУ покушава да реанимира дијалог.

Он је подсетио да је самит у Паризу најављиван и прошле године, након берлинског, одржаног у априлу 2019. године, те да Макроново ново настојање није нимало изненађујуће.

Није ништа изненађујући покушај да се након именовања специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака процес оживи и да се одреде оквири разговора за наредне етапе дијалога, рекао је Ђукановић и додао да у Марконовом и Лајчаковом настојању да се дијалог покрене нема ништа што је у супротности.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 6. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading