Хашим Тачи: Могуће да се 27. јуна у Вашингтону постигне споразум Косово-Србија

Ако 27. јуна не буде постигнут споразум, Косово и Србија ће бити губитници, поручио председник тзв. Косова

Хашим Тачи (Фото: Бета)

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је данас да је реално могуће да се на састанку представника Косова и Србије 27. јуна у Вашингтону постигне споразум о нормализацији односа између Косова и Србије.

„Дакле, ако 27. јуна не буде постигнут споразум, Косово и Србија ће бити губитници. Ако се постигне договор, обе стране ће победити и на тај начин стећи евроатлантске вредности, а наравно, посвећеност Сједињених Америчких Држава показује се у одлучности да се постигне договор између непријатељских земаља и народа сада и више од једног века. Ја верујем да то сада могу учинити само Сједињене Државе, руководство председника Трампа и посвећеност коју амбасадор Гренел показује“, казао је Тачи у интервју за програм на албанском Гласа Америке.

Косовски председник је рекао да очекује да ће од споразума Косово имати користи у свим областима.

„Очекујем да ће имати добитак у економском пољу, у пољу унутрашње консолидације, добросуседских односа у региону, отварања перспективе што је могуће ближе НАТО-у и истовремено перспективе за чланство у Уједињеним Нацијама“,  казао је Тачи.

Он је навео да треба схватити да цео овај процес није ствар одлуке, већ обавезе која се мора остварити у наредним недељама и месецима.

Споразум ће, према његовим речима, обезбедити поштовање Устава Косова, територијалног интегритета и суверенитета Косова.

„Нема потребе за бригом, али позивам све да не стварају панику, конфузију и не представљају лажне вести“.

Тачи је рекао да неће бити корекције граница али да очекује да ће после споразума, као две суверене државе, радити демаркацију границе, као што је то био случај са Северном Македонијом и Црном Гором.

Према његовим речима иницијативе САД и ЕУ нису раздвојене.

„Јуче сам се састао са господином Лајчаком, важно је да Европска унија стоји, да буде јединствена у односу на Косово и западни Балкан. Али оно што желим истовремено да нагласим је да мислим да ће се два процеса међусобно надопуњавати, али Сједињене Државе су један корак испред, јасније су, тачније, брже, прецизније и одлучније у настојању да постигну овај споразум“, казао он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 17. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар