САНУ реагује на тврдње да је Милутин Миланковић „хрватски знанственик”

Извршни одбор САНУ навео је у саопштењу да већ дуже време с неверицом и огорчењем прати својатање српских научника и уметника

Милутин Миланковић 1952. године уживо у програму Радио Београда говори о Сунчевом систему (Фото: Википедија)

Српска академија наука и уметности (САНУ) најавила је да ће се обратити „релевантним структурама” поводом злоупотреба којима је некадашњи потпредседник САНУ и светски признати математичар Милутин Миланковић постао „хрватски знанственик”.

Извршни одбор САНУ навео је у саопштењу да „већ дуже време с неверицом и огорчењем прати својатање српских научника и уметника, засновано на заиста неприхватљивим аргументима”.

„Последњи у низу је један од највећих српских научника Милутин Миланковић, дугогодишњи члан и потпредседник САНУ, који је прекомандован у хрватског знанственика”, стоји у саопштењу, преноси Бета.

Миланковић (1879-1958) је рођен у селу Даљ на територији тадашње Аустроугарске, а данас Хрватске. Био је математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер, физичар, доктор техничких наука.

Најпознатији је по „Канону осунчавања Земље” који карактерише све планете Сунчевог система и по теоријском објашњењу Земљиних дуготрајних климатских промена узрокованих астрономским променама њеног положаја у односу на Сунце, познатом данас као „Миланковићеви циклуси”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Прочитајте још једном овај “ПолиЦикин“ смушени текст и упитајте се поводом које/какве/када објављене тврдње са хрватске стране – ко ју је то, и када/где објавио – па се сада Извршни Одбор САНУ пробудио и „…најавила је да ће се обратити `релевантним структурама` поводом злоупотреба…“. Које су им то “релевантне структуре“? Ни то није наведено…
    Ја нисам никакав научник, нисам ни Србин, завршио сам само пачију школу – па тако примитивно одо` јуче на Википедију – холандски текст, јер тамо живим – и видим да се каже да је Миланковић српски инжењер и геофизичар, али да се родио у Даљу (Хрватска) 1879 године. То је, наравно, глупост – јер тада Хрватска као држава није постојала, него је то била Аустро-Угарска монархија, а садашња Хрватска део Угарске . Пошто је то нетачно, одмах сам унео исправне податке, захтевао исправку – и то је истог дана учињено! Сада пише: „Milutin Milanković (Servisch: Милутин Миланковић) (Dalj (Oostenrijks-Hongaarse monarchie), 28 mei 1879 – 12 december 1958) was een Servische ingenieur en geofysicus….“ (https://en.wikipedia.org/wiki/Milutin_Milankovi%C4%87) . Наравно, један паја патак не зна шта су то за тако високоучене САНУ-овце (са нагласком на овај суфикс) “релевантне структуре“; за њега је и Википедија већ нешто високоучено… А сада се поставља питање колико дуго је тај текст о Миланковићу, “рођеном у Хрватској“ стајао на Википедији – и ником, па ни САНУ, чији је он потпредседник био, није падало на памет да погледа и захтева исправку, па је то сада случајно спало на једног пају патка да уради….

Оставите коментар