Владимир Путин: Аеродром Слатина смо 1999. заузели да бисмо имали нешто за преговарање

Циљ операције руских снага био је заузимање аеродрома Слатина пре британског одреда мировних снага НАТО-а.

Руски војници код Приштине (Фото: ЕПА)

Председник Русије Владимир Путин је, присећајући се догађаја 1999. године, када је приштински аеродром „Слатина“ на Косову и Метохији заузео комбиновани батаљон руских ваздухопловних снага, рекао да су од њега тражили мишљење о могућности извођења ове операције, а он је одговорио да, уколико је сврсисходно, треба је спровести.

„Могу да испричам како је донета (одлука о заузимању аеродрома). Тада сам био секретар Савета безбедности. Пришао ми је начелник Генералштаба, тада генерал (Анатолиј) Квашњин и рекао ми да постоји идеја да се заузме овај аеродром (‘Слатина’). На питање ‘Зашто?‘ одговорио је да је очигледно да ћемо одатле једном морати да одемо, али ћемо имати нешто за преговарање“, одговорио је Путин у интервјуу за телевизију Русија 1 на питање ко је и како донео одлуку о заузимању аеродрома, пренео је Спутњик.

Путин је напоменуо да зна да се Квашњин није усудио да то координише са високим званичницима, укључујући Министарство одбране, али то је учињено. Председник је, при томе, приметио да је генерал разговарао са њим о томе и питао га за мишљење.

„Тако сам му и рекао: Ако сматраш сврсисходним, тако и уради“, додао је Путин.

Владимир Путин (Фото: Правда)

Дана 12. јуна 1999. године извршен је усиљени марш на Приштину. Била је то операција комбинованог батаљона руских ваздушно-десантних снага, који је био део међународног мировног контингента у Босни и Херцеговини (Угљевик).

Циљ операције био је заузимање аеродрома Слатина пре британског одреда мировних снага НАТО-а.

Спутњик је пренео да је познато да је у мају 1999. године мајор Јунус-Бек Јевкуров примио добио тајни задатак од највишег војног руководства Русије: да се као група од 18 војника специјалних снага ГРУ-а Генералштаба Русије тајно инфилтрирају на Косово и Метохију, преузму контролу над аеродромом „Слатина“ и припреме се за долазак главних снага руског контингента.

Прочитајте и нашу причу о три дана тензија око Слатина, где, упркос хаосу који је владао свуда унаоколо, није испаљен ни један метак.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 14. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Командант батаљона који је заузео аеродром ”Слатина”, Јунуз-бек Јевкуров, указом Председника РФ је недавно био унапређен у чин генерал-мајора и постављен на место заменика Министра Одбране РФ.

Оставите коментар