Приведена два свештеника СПЦ због литија у Црној Гори

Свештеници Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић приведени су због организовања литија у Подгорици и Даниловграду

Литија у Данилограду, 14. 6. 2020. (Фото: Иван Булатовић/Митрополија црногорско-приморска)

Свештеници Српске православне цркве (СПЦ) Мирчета Шљиванчанин и Жељко Ћалић приведени су због организовања литија у Подгорици и Даниловграду на којима је било више од 200 људи што је кршење мера Националног координационог тијела, објавила је Побједа.

Шљиванчанин је синоћ са адвокатом у Центру безбедности у Подгорици дао изјаву о окупљању, а испред зграде, како преноси Побједа, подршку су му дали свештеници СПЦ, преноси Бета.

Свештеник Митрополије црногорско-приморске СПЦ Жељко Ћалић задржан је у станици полиције Даниловград због јучерашње литије у том граду, објављено је на Фејсбук страници Црквене општине Даниловград.

Литије Српске православне цркве (СПЦ) због Закона о слободи вероисповести одржане су синоћ поново после три месеца у Подгорици и неколико црногорских градова.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је после литије у Подгорици, на којој се окупило неколико хиљада људи, да је од свештенства тражено да грађане „разагнају од храма”, и да је свештеник Мирчета Шљиванчанин позван у полицију.

„Ја сам рекао инспектору да сам ја једини који треба да одговара”, рекао је Амфилохије.

Литије нису одржане у Беранама јер су окупљени послушали свештенство СПЦ које није добило дозволу за литију, као ни у Пљевљима, где скуп није пријављен на време. У Никшићу су верници, како је саопштено самоиницијативно кренули у шетњу, иако су свештеници позивали да се након молебана разиђу.

У Црној Гори на јавним скуповима дозвољено је окупљање највише 200 људи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар