Неџмедин Спахиу: Србији би требало рећи – колико пара тражите за признање

У нашем је националном интересу да тргујемо са Београдом. Наравно, треба нешто дати, иначе морамо вршити притисак на Вучића, рекао албански политички аналитичар

Присталице покрета Самоопредељење (Фото: Висар Криезиу/АП)

Политички аналитичар Неџмедин Спахиу каже да се признање Београда не може добити уколико се за то нешто не да, па би, поручује, приштинска влада требало да одреди цену коју може да плати за независност.

У супротном ће, сматра он, ово питање остати нерешено, преноси „Клан Косова“. Спахиу објашњава:

„У нашем је националном интересу да тргујемо са Београдом. Наравно, треба нешто дати, иначе морамо вршити притисак на Вучића. Наши савезници не могу учинити оно што су урадили 1999. године, јер данас је на сцени Путин а не Јељцин.“

Спахиу је за „Инфо магазин“ рекао, а пренео је портал „Косово онлајн“, да се залаже за консензус приштинске стране у дијалогу са Београдом.

„У тако важној трговини мора да постоји консензус. Зависи од тога колико подигнемо свест људи о томе која је трговина могућа и лакше изводљива. Србија такође мора да промени Устав. Србија има академију, цркву која је веома значајна. Морамо одредити цену коју можемо платити сада, ако не – онда морамо задржати статус кво“, сматра Спахиу.

Напомиње, међутим, да у том случају постоји ризик од повратка у прошлост.

„Треба рећи Србији: ’Колико пара желите за признање? Колико милијарди можемо прикупити како бисмо дали Србији?““, запитао је Спахиу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 6. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар