Немачке пословне вести: Како се у обдаништима у Немачкој подстиче злостављање деце

„Original Play“ је концепт према ком потпуно непознати људи могу платити да дођу у вртић да би се „играли“ с децом. Родитељи се о томе не обавештавају

Сенка човека и детета на љуљашци на дечјем игралишту (Фото: DPA)

(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 5. 6. 2020)

У области предшколске педагогике постоји споран концепт под називом „Original Play“, према ком непознате особе уколико плате одређени износ могу стећи приступ обдаништима и мазити се и играти с малолетном децом. Аутор концепта је Американац Фред Доналдсон (Fred Donaldson).

Разни медији наводе да је Доналдсон „универзитетски професор психологије“. То, међутим, није тачно. „Већ прве провере показале су да г. Доналдсон никад није био универзитетски професор, нити је психолог. После студија географије радио је на одређено време на истраживачким пројектима на Универзитету Вашингтон и на Одељењу за географију Универзитета Калифорнија у Хејворду“, каже се на интернет страни Plagiatsgutachten.com.

„Original Play“ (Фото: ARD/Јутјуб)

Сумња се да „Original Play“ подстиче злоупотребу деце. Фабијен Бекер-Штол, директорица баварског Државног института за предшколску педагогику, каже за Зидојче цајтунг: „Више одраслих с децом у истој просторији нису никакав доказ заштите. И да оставимо по страни сумње у злоупотребу деце: зашто би се деца хтела играти с непознатим одраслим људима? (…) То не само што је у стручном погледу непримерено и без икакве научне основе, већ ми делује као позив на педофилију: да се одрасли људи у блиском и интензивном телесном контакту играју с децом која их не познају.“

Баварска Министарка за породицу Керстин Шрајер каже: „Original Play широм отвара врата злостављању деце.“

Овај тзв. „педагошки концепт“ досад је забрањен у Баварској, Фалачкој, Хамбургу, Бремену, Берлину и Бранденбургу.

У емисији „Контрасти“ на немачкој државној телевизији АРД (ARD) крајем октобра 2019. приказан је потресан прилог, у ком су дате изјаве неколико родитеља.

„Видевши на фотографијама колико се непознатих људи играло с нашом децом, позлило ми је. Осетио сам бес и немоћ поводом оног што се десило“, рекао је родитељ Б. из Берлина.

Један други родитељ је изјавио: „Син нам је у вези с тим ,Оriginal Playʻ-ом причао о врло експлицитним, сексуалним и насилним стварима, и показао шта су радили. Не говоримо само о тешком сексуалном злостављању деце и силовању, већ и о насиљу, понижавању, садизму. И релативно брзо смо стекли утисак да се све ради систематски. Чули смо да ће оснивач ове игре, Американац, доћи у вртић и одржати предавање с тим у вези. Али нисмо знали да ће с њим доћи бар још деветоро одраслих које никад нисмо видели.“

“Родитељи у Берлину и Хамбургу пријавили су случајеве злостављања, чак и силовања“, каже се у емисији АРД-а.

Емисија АРД-а утицала је да се „Original Play“ забрани у појединим покрајинама, али забране за читаву Немачку још увек нема.

С немачког приредило и скратило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

2 replies

  1. Нема коментара, ваљда зато што је ово толико болесно и изопачено, да надилази границе прихватљиве и могуће реалности за већину људи. Људи неће да чују о овоме, надају се да није истина, да је неко погрешно пренео, да је лажна вест, „терорија завере“.
    Мислиће о томе сутра, данас треба јести и зарадити. А сутра…., сутра ће бити касно.

  2. Ово је још један од многобројних индикатора, који указују да наша цивилизација није много напредовала од неолитског доба. Садашњи човек, који по расположивим подацима траје око 5о.ооо година, још увек није успео да створи хумани друштвени систем у коме би сваки човек био човек. У коме би сви људи имали иста права и обавезе према друштвеном систему у коме живе. Ми још увек живимо у Демократији Хеленског типа, која је била заснована на Робовласницима и Робовима. Разлика која данас постоји је само терминолошке природе. Наиме, данас немамо Робовласнике и Робове али зато имамо Богате и Сиромажне у коме Богати имају сва права а Сиромашни имају само “право“да раде, како би богати били још богатији а сиромашни још сиромашнији. Ако је веровати предходно написаном, онда је, оно што се догађа у Немачким обдаништима, потпуно нормална ствар. Богати могу да раде шта хоће. Сава.

Оставите коментар