Приштина: Роба из централне Србије само са назнаком „Република Косово“

Влада тзв. Косова усвојила одлуку да у трговинским односима са Србијом буду забрањени документи на којима нема ознаке „Република Косово“

Приштина (Фото: А. Васиљевић)

На основу одлуке Владе тзв. Косова, без посебне дозволе, на Косово не могу да уђу возила која превозе било какву српску робу, ако на пратећим документима није назначено „Република Косово“. Косовска влада на електронској седници расправљала је о изменама и допунама Одлуке о реципроцитету и усвојила низ мера које подразумевају забрану увоза производа из Србије ако на пратећим документима није назначено Република Косово, преноси Бета.

Како је синоћ објавио портал Косово онлајн, Влада Косова је усвојила одлуку да у трговинским односима са Србијом буду забрањени документи „на којима нема ознаке Република Косово и који нису у складу са Уставом Косова”.

Такође, влада је наложила Агенцији за храну и ветерину да користи име и амблем Републике Косово на фитосанитарним и ветеринарским сертификатима.

Према одлуци владе, предузећа из Србије морају обезбедити улазну дозволу за свако возило са робом које улази на Косово, а захтев за дозволу подноси се Канцеларији за везу Косова у Србији, дописом или мејлом.

Влада тзв. Косова је 31. марта донела одлуку о постепеној примени „реципроцитета” као принципа у односима са Србијом.

Наслов и опрема: Стање ствари 

(Политика, 31. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар