Минесота мобилисала све припаднике Националне гарде

Мобилисан пуни састав Националне гарде после четири ноћи повремено насилних протеста због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који је преминуо током полицијске интервенције

Фото: Бета/АП

МИНЕАПОЛИС – У америчкој држави Минесоти је мобилисан пуни састав Националне гарде, први пут након Другог светског рата, после четири ноћи повремено насилних протеста због смрти Афроамериканца Џорџа Флојда, који су се проширили на остале америчке градове.

Флојд је преминуо током полицијске интервенције у Минеаполису, када му је један од полицајаца више од осам минута држао колено на врату и поред његових вапаја да не може да дише.

Полицајац Дерек Чоувин приведен је и оптужен за убиство трећег степена и убиство из нехата, преноси Танјуг.

Извор: ФБ свешт. Ненада Илића

Гувернер Минесоте Тим Волц рекао је да је распоређивање припадника Националне гарде неопходно зато што „аутсајдери” користе протесте да шире хаос и да очекује да ће протести у суботу вече бити најжешћи до сада, преноси Глас Америке.

„Нападнути смо. Ред мора поново да се заведе. Користићемо пуну снагу доброте и правичности да би осигурали да се ово оконча”, поручио је Волц и додао да насилни протести „ни на који начин нису више повезани” с Флојдовом смрћу.

Такође је рекао да верује да су „добро контролисана” група спољашњих агитатора, поједине групе које се залажу за супремацију беле расе и нарко-картели криви за неко насиље у Минеаполису, али није саопштио више детаља.

Нагласио је и да 80 одсто ухапшених није из Минесоте.

Фото: Бета/АП

Генерал Националне гарде Џон Џенсен рекао је да су сада активни сви припадници гарде, а да ће 2.500 бити распоређено до поднева.

Председник Доналд Трамп рекао је да би војска могла да „веома брзо” распореди трупе у Минеаполису, ако би њихова помоћ била затражена.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Crnci jedva cekaju ovakve stvari. Policajac je mozda kriv, neka ga osude. Ali crnci bi da pale,pljackaju siluju…i da vecito glume zrtve. Zivot u delovima gde su iznad 20% je nemoguc od kriminala i prljavstine. Toliko lenje ljude sem mozda semita, svet nije video. I onda su im opet krivi belci koji rade za njihove socijale.

  2. Policajac koji je izvrsio hapsenje na brutalan nacin mora da odgovara zbog tog dela,ali niko se ne pita zasto je uhapcio crnca,evo zasto,zato sto je bio na poternici zbog ubistva,eto zasto,

Оставите коментар