Рагми Мустафа: Ускоро последња фаза дијалога Београда и Приштине

Према ономе што наводи Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца, дијалог између Приштине и Београда је у последњој фази преговора, и биће обавезујући за обе стране

Рагми Мустафа (Фото: Данас)

Мислим да је у овим последњих неколико година Тирана врло проактивна у корисном смислу према Албанцима на југу.

Неколико министара у тамошњој влади не само да имају слуха, већ су предузели конкретне кораке, пре свега министарка образовања Беса Шахини, која је имала и састанак са српским колегом везано за проблеме образовања у Прешевској долини – оцењује за Данас Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца (НСА).

Мустафа и наводи да је албански шеф дипломатије Гент Цакај био „кључни фактор да се динимизирају односи и постигне договор о заједничком наступу албанских политичких партија на предстојећим изборима у Србији“.

Према ономе што наводи наш саговорник, дијалог између Приштине и Београда је у последњој фази преговора, и биће обавезујући за обе стране. Политичка ситуација на Косову као и у Србији јесте одређујући изазовни фактор за обе стране, сматра он.

Нови разговор је неопходан између једнаких, а у циљу трајног мира, а то значи да је свака евентуална тема која може бити предмет преговора од спољне границе, уставног поретка, унутрашње административно-територијалне регулације, природних ресурса и економске имовине, до права мањина, ратних злочина као и расветљавања судбине несталих, задатак за обе земље у дијалогу – наводи саговорник Данаса.

Албанци из три општине Прешевске долине затражили су да буду део овог дијалога. Пре свега у складу са одлуком „Скупштине албанских одборника Прешева, Бујановца и Медвеђе“ као актуелно највећи политички неформални орган. Мустафа подсећа на став овог органа Албанаца који је усвојио јула 2018. године према коме су Албанци затражили не само да буду предмет овог дијалога, већ и активни учесник, како би осигурали трајни мир и у овом делу Балкана.

Он наводи и да је највећи проблем и даље процес интеграције Албанаца у јавни и институционални живот и то оцењује као „корак уназад“, упозоравајући да је Албанцима са југа тешко да се запосле и на месту наплатиоца путарине, а камоли да се негде другде запосле о чему одлучују неки други нивои власти.

Војкан Ристић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 27. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар