Сувласник „Монда” Гзавије Нијел радио за обавештајну службу и шпијунирао Митерана

Нијел је потврдио да је као тинејџер радио за министарство унутрашњих послова које га је привело због тада релативно нове технике, хаковања података

Гзавије Нијел (Фото: ЕПА-ЕФЕ/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

ПАРИЗ – Француски милијардер и сувласник новинске куће „Монд” Гзавије Нијел, изјавио је да је током 80-их радио за обавештајну службу и шпијунирао чак и тадашњег председника Француске Франсоа Митерана, као и компанију „Рено”.

Нијел, телекомуникациони тајкун, један од најбогатијих људи у Француској, испричао је у једној телевизијској емисији да је хаковао бројне мобилне телефоне и да је међу онима које је шпијунирао био и тадашњи председник Митеран, пише „Гардијан”.

Он је потврдио да је као тинејџер радио за министарство унутрашњих послова које га је привело због тада релативно нове технике, хаковања података.

„О мени су писале новине 1986. године зато што сам хаковао податке из мобилних телефона у Француској укључујући и телефон председника Митерана,” признао је Нијел и додао да је као младић напустио школу са 17 година и „флертовао са илегалним пословима”.

Након што је са друштвом провалио у ТВ мрежу „Канал плус” с намером да илегално препродаје кодове, позван је у полицију на саслушање.

„Рекли су ми да је то сјајно, да пиратерија није озбиљан злочин и да је то занимљиво,” испричао је Нијел и додао да су му предложили да заједно са другим младим људима хакује осетљиве информације и доставља им, преноси Танјуг.

„Нисам ја био у тајној служби. Био сам – не знам како да то назовем – нека врста хонорарног агента,” објаснио је Нијел.

Овај педесетодвогодишњи милијардер богатство је стекао нудећи садржаје за одрасле на француској претечи интернета. Већину порнографских сајтова продао је 1997. године и задржао само два, један са седиштем у Стразбуру и други у Паризу.

Ухапшен је 2004. године под отужбом да је стекао профит од порнографије и због утаје пореза. Осуђен је да плати 250.000 евра и условном казном на две године.

Нијел је касније био један од власника телекомуникационих провајдера, а његово богатство се процењује на више од осам милијарди евра.

„Монд” је купио 2010. године.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар