CNN: Како је свет „жртвовао” старе у пандемији корона вируса

Особље домова и стручњаци сматрају да барем део кривице за највећи број смртних случајева у Европи сноси владина одлука да примат у заштити имају болнице а не установе за старе

ЛОНДОН – Си-Ен-Ен пише о томе да је свет генерално споро реаговао у заштити старих особа у пандемији корона вируса, те да је практично „жртвовао” старе фокусирајући се на заштиту болница.

Резултат је, констатује амерички сервис вести, катастрофа у домовима за бригу о старима.

Пре три месеца, када је корона вирус почео да се шири земљама Европе, британска влада је наредила болницама да се припреме за прилив пацијената, али њен савет неким од најугроженијих људи у земљи – становницима старачких домова – био је да је „мало вероватно” да ће бити заражени.

Те смернице ће остати на снази током наредне две и по недеље, када је број случајева корона вируса у Великој Британији „експлодирао”, подсећа Си-Ен-Ен, преноси Танјуг.

У време када је тај савет повучен, 13. марта и замењен новим смерницама потврђена су била већ 594 случаја и било је прекасно, констатује Си-Ен-Ен.

До 1. маја, од укупно 33.365 потврђених смртних случајева у Енглеској и Велсу, најмање 12.526, или 38 одсто били су станари старачких домова, показује последња процена Канцеларије за националну статистику (ОНС).

Особље домова и стручњаци сматрају да барем део кривице за највећи број смртних случајева у Европи сноси владина одлука да примат у заштити имају болнице, а не установе за старе.

Други су окривили споро масовно тестирање, владину наводну жељу да се стекне „имунитет стада” (што она негира) и неуспех у намери да довољно брзо нареди затварање земље.

Си-Ен-Ен, међутим, примећује да Велика Британија није у овоме усамљена, јер су, како наводи, многе државе споро реаговале на претњу у установама за негу старих, а последице су биле погубне.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар