Данас: Подела Косова је Вучићева стратегија

Соња Бисерко тврди да је подела Косова једина опција Београда више од три деценије, а Душан Јањић да је Вучић био заговорник размене територија, али не и довољно јасан

Фото: Твитер налог Хашима Тачија

Подела Косова је једина опција коју Београд држи на столу више од три деценије, коментарише за Данас Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права, недавну изјаву председника Србије о томе како је о подели или размени територија између Косова и Србије чуо из медија.

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, за Данас наводи следеће чињенице, у вези са овом изјавом председника Србије у којој су, извесно је, садржане неистине: „Он је сам заговарао идеју разграничења током 2017. и 2018. године. Око тога је дошло до озбиљног конфликта између Вучића и представника цивилног друштва током такозваног унутрашњег дијалога.“

Соња Бисерко овакав изненадни преокрет у Вучићевом јавном наступу, да не зна о чему се ради, иако је био дубоко и, такође, јавно, унутар идеје о подели и разграничењу као решењу косовског питања, подсећа да је о подели Косова први говорио Добрица Ћосић.

– Решење вековног антагонизма између Срба и Албанаца на Косову видео је у компромису историјског и етничког права. Тај компромис подразумева право Албанаца да се уједине са Албанијом, са територијама на којима су већина. Ћосић је на тој солуцији, према властитим речима, успешно сарађивао са Небојшом Човићем док је био председник Координационог центра, потом и са Зораном Ђинђићем, са којим је био сагласан о стратегији и тактици решавања косовског питања (децембар 2002). Највише је разумевања за то идеју показао Борис Тадић, који је се ни сада не одриче. Због Косова је изгубио подршку ЕУ. А професор Милован Радовановић је у својој књизи „Косово и Метохија – антропогеографске и демографске основе“ прецизирао план поделе Косова – истиче Соња Бисерко за Данас.

Саговорница Данаса подсећа и да је Добрица Ћосић 2005. године објавио и књигу у којој се залагао за поделу Косова, која је промовисана у готово свим градовима Србије.

– Имала је два издања са тиражом који је за Србију рекордан. Прво издање је 50.000 примерака. Председник Вучић, као и сви пре њега, ту стратегију су усвојили као државну. Они који сматрају да је Косово неотуђива српска земља никада нису изашли са планом како виде реинтеграцију Косова у Србију, сем преамбуле у Уставу из 2006. Отуда не чуди што је после више неуспешних покушаја да у решавање Косова увуче Тирану, Београд најзад нашао саговорника у премијеру Едију Рами. То објашњава споразум који је договорен између Хашима Тачија, Раме и Вучића – сматра Бисерко.

Додаје да је Бриселски споразум запео у тренутку кад се дошло до интерпретације у вези са заједницом српских општина. Београд је то тумачио као статус попут оног Републике Српске.

– Председник Вучић је прошле године у јуну изјавио: „Ја сам за разграничење и тога се не стидим, али Срби су против тога и ја сам разумео поруку народа. Ми нисмо спремни да чујемо истину око Косова, чак и кад је сви знају. Неће то људи да прихвате јер то дира у њихове емоције.“ По разним друштвеним мрежама циркулише план поделе Косова. Извори из Вашингтона тврде да је о подели било речи и приликом посете Тачија и Вучића Вашингтону у фебруару ове године. Наредних неколико месеци биће кључни да ли ће тај план успети или не. Много зависи од тога како ће се поставити ЕУ, односно Немачка пре свега, и Француска – закључује Соња Бисерко за Данас.

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, за Данас подсећа да је Вучић био заговорник размене територија, али и није био довољно јасан.

– Некад је говорио о разграничењу, некад да не може да се догоди да сви добију све а Србија ништа – каже Јањић.

Како додаје, Вучић се очигледно спрема за реалнији приступ процесу а то значи поштовање одлука Контакт групе, у којој је Русија, које су донете 2004. године, а које се односе на принципе решавања косовског питања и изричито кажу да нема промене граница.

Према његовим речима, ова његова најновија изјава је очигледно припрема за нови круг политичких разговора о Косову са Гренелом.

– Ми смо имали само такозване политичко-економске разговоре. Али се очигледно ближи нови круг разговора са Лајчаком и ЕУ. Добро је што председник ресетује своју политику. Волео бих да то буде и улазак у нову политику. Мене та његова изјава ништа не забрињава. Део који би ме забринуо, када би био истинит а није, јесте да он чека да му нешто предложе. Чекање је најопасније. И не верујем да Вучић нешто чека. Он спада у политичаре који креирају ситуацију – указује Јањић.

Уз то каже и да је ово припрема за враћање теме Косова на сто, а да ће Вучић урадити све што може да она не буде део изборне кампање.

Косово спремно за дијалог

Влада Косова поздравила је заједничко писмо министара спољних послова Немачке и Француске о обнављању дијалога између Србије и Косова и истакла да је спремна да га води, преноси РТК. Портпарол владе Перпарим Криезију рекао је за Косова прес да је премијер Аљбин Курти спреман да води дијалог са Србијом, с тим што сматра да то треба да буде процес који води ка споразуму.

Снежана Чонградин, Лидија Валтнер

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 5. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар