Душан Крцуновић: Власт у Црној Гори хапшењима покушава да сломи отпор у облику литија

Саборна свест однела је превагу, народ се спонтано окупио, јер култ свеца траје 350 година, рекао проф. Крцуновић о литији у Никшићу на дан св. Василија Острошког

Световасилијевска литија у Никшићу (Фото: Sputnik/Небојша Поповић)

Професор Филозофског факултета у Никшићу Душан Крцуновић изјавио је гостујући на Радио Београду да литија у Никшићу на дан Светог Василија Острошког није била организована. „Саборна свест однела је превагу, народ се спонтано окупио, јер култ свеца траје 350 година“, објаснио је.

„Репресивне мере режима и брза реакција Националног координационог тела за сузбијање корона вируса, које је наложило хапшење владике и свештеника, неправо је и неправда. Иза закона и правде крије се притисак који производи реакцију народа који трпи неправду.“

Професор Крцуновић верује да ће се литије наставити. Хапшење владике и нереди говоре да власт чини све да до тога не дође, да се сломи воља за отпор у облику литија.

„Литије су биле ненасилне и мобилисале су огроман број људи, без обзира на верску и политичку припадност. Надам се да све ово неће поколебати људе, поготову стога што је у литијама нарочито била присутна омладина, што је најфасцинантнија и најнеобичнија ствар. Дужина отпора зависиће од његове снаге, масовности и виталности. Речи владике Јоаникија да ће ՚ово дуго трајатиՙ су језиком Горског вијенца ՚из главе цијела народаՙ. Ово је процес, борба, јер ствари се не могу напречац решити. С друге стране, добро је и да литије потрају, јер власт жели да репресијом изазове насиље верујућег народа у Црној Гори – просто се тражи насилна реакција, која би била велики контраст у односу на оно што представља смисао и мисију литија“, сматра Крцуновић.

Беране: Крст формиран од аутомобила и фарова (Извор: Фејсбук)

На питање какав би могао да буде исход спора СПЦ и власти у Црној Гори, Крцуновић одговара да би најразумније било да власт повуче спорне чланове Закона о слободи вероисповести, за којег увек морамо да ставимо реч „такозвани“, јер је то закон против Српске православне цркве у Црној Гори, њене имовине и њеног историјског континуитета.

Он је оценио да је медијска слика Црне Горе лоша, да се просрпски медији могу бројати прстима једне руке, а што се институција тиче, Срби највише верују СПЦ. Осим Цркве, српска институција која ужива највећи углед код народа је Матица српска – друштво чланова у Црној Гори.

„Црна Гора Мила Ђукановића тежи промени не само националног идентитета Црногораца, већ и промени цивилизацијског идентитета Црне Горе. Иде у правцу онога што се данас дешава у Украјини, где се инсистира на атлантском идентитету, тако се и овде иде у правцу измештања Црне Горе из источноправославног словенског контекста и његово премештање у атлантистички контекст. Дакле, све ово води укидању православног идентитета у Црној Гори“, рекао је Крцуновић и закључио да литије и ненасилни отпор тај процес могу да успоре.

Послушајте цео разговор

Аутор емисије: Ана Томашевић

Наслов и опрема: Стање ствариCategories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар