Зоран Чворовић: Власт у Црној Гори се суочила са чињеницом да ће се литијски референдум обновити

Ситуација са Црквом у Црној Гори морала би да се нађе на дневном реду будућег редовног заседања Сабора СПЦ, оценио проф. Чворовић

Зоран Чворовић (Извор: Вечерње новости)

Професор Правног факултета у Крагујевцу Зоран Чворовић, коментаришући привођење и полицијско задржавање епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, оценио је да се власт у Црног Гори, на празник Светог Василија Острошког, „суочила са чињеницом да ће са престанком пандемије бити у још већем броју обновљене литије широм црногорских градова“, што је „литијски народни референдум“.

Он је, у изјави за агенцију Бета, рекао да би ситуација са Црквом у Црној Гори, коју је назвао „врхунцем вишегодишњег прогона“, морала да се нађе на дневном реду будућег редовног заседања Сабора Српске православне цркве (СПЦ) као њеног највишег тела.

Подсетивши на страдање СПЦ за време комунизма, он је навео да је „Мило Ђукановић ухапсио владику који носи име митрополита црногорско- приморског, кога су припадници ОЗНА-е ликвидирали 1945, и коме се и данас не зна гроб“.

Како је навео, хапшење свештеника СПЦ „није потез рационалног политичара“, већ је Ђукановић „изгубио контролу над ситуацијом“.

„Од власти у Београду, које иначе имају уставну обавезу да штите права Срба у региону свим средствима, а нарочито отварањем проблема непоштовања људских права пред УН и Европским саветом, као и покретањем судских поступака пред Судом у Стразбуру, не треба очекивати ништа више од безличних саопштења, навео је Чворовић, који је јавности познат и као правни историчар, аутор књиге „Право и Православље“.

Разлог томе је, како је оценио, „јер су режим у Београду и режим у Подгорици међусобно повезани политичким, обавештајним и ‘пословним’ везама“.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас, 13. 5. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар