Даје се на знање: Преглед седмице (Томина недеља 2020)

Фотографије, изјаве и чињенице које су, по нашем мишљењу, обележиле крај априла и почетак маја 2020. године

Фотографије недеље

РТС „честитао“ рођендан Хашиму Тачију. После протеста честитка повучена

Јерусалим: Патријарх Теофил III на екуменској молитви за ублажавање патњи изазваних пандемијом короне (Извор: Џерузалем пост/Борба за веру; фото: Marc Israel Sellem)

Скупштина Србије, колекција „корона пролеће 2020“ (Фото: Танјуг/З. Ж.)

Новинар РТС-а Зоран Станојевић током разговора са председником Србије Александром Вучићем (Извор: РТС/Твитер)

Изјаве недеље

Какав сам вам ја Леонида, такви сте ми ви Спартанци

У древној Спарти болесне особе и осакаћену децу бацали са литице Тајгет. Истина, данас историчари и археолози сматрају да је то само легенда, мит. Међутим, ми знамо да је спартанско друштво заиста било изграђено на чврстим правилима. Она је на крају изгубила своју државност. Како се каже, историја је учитељица живота.
Владимир Путин, председник Русије, о недопустивом жртвовању људи ради спасења економије током пандемије корона вируса, „Танјуг“

У Кини бирају (америчке) председнике, зар не?

Поступање Кине у вези са корона вирусом доказује да ће Пекинг урадити све што може како бих изгубио могућност да будем реизабран у новембру. Разматрам различите опције када су у питању последице према Пекингу због корона вируса. Могу да учиним много.
Доналд Трамп, председник САД, о пандемији, смрти најмање 60 хиљада Американаца и рецесији економије САД, „Ројтерс“/„Глас Америке“

За сиротињу, и оне који се тако осећају

Ја сам обичан човек, али сматрам да је у овом тренутку потребније да држави оставим 100 евра, него да узмем. И зато се нећу пријавити.
Александар Вучићпредседник Србије, о помоћи од 100 евра сваком пунолетном грађанину током пандемије корона вируса, НИН

Бриго моја пређи на домара

О деци из нижих разреда основних школа ће се највероватније старати учитељи, педагози, секретари, домари…
Младен Шарчевић, министар просвете, о враћању деце у школе, „Бета“

Увек има места и за горе

Човек не може да не буде задовољан. Ово [10 хиљада заражених корона вирусом и 185 преминулих] је, ипак, резултат који је за мене сасвим добар, не кажем идеалан.
Мијомир Пелемиш, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, „Дневник“ РТС-а

Он кад грли одмах…

Александар Вучић: Сем, поведи рачуна. Ивица воли да грли људе.
Ивица Дачић: Волим и да љубим.
Александар Вучић: То је мало више информација него што нам је потребно.

РТС, извештај о примопредаји опреме коју су Норвешка и ЕУ донирале Србији, у присуству шефа делегације ЕУ Сема Фабриција

Све више је могуће да две недеље буду све мање

Излазимо из епидемијског таласа. Наредне две недеље, опет, та девета и десета, очекујуће је присуство вируса. А после тога је могуће све више да је све мање и да се открива.
Предраг Кон, епидемиолог, за ТВ Прва

Ментално питање

Закон о раду прописује коришћење годишњих одмора за све запослене. Да ли бисте ви као струка поручили тезу да ова два-три месеца летња искористимо и прионемо на посао, или да идемо сви на колективне одморе? Ово пређашње што упитах да искористимо два-три летња месеца у случају да, не дај Боже, новог таласа пандемије, да бисмо и финансијски и ментално то лакше пребродили?
Рада Комазец, главна уредница „Јединства“, на конференцији за новинаре Кризног штаба

Шта ће ми живот без тебе (кад други вирус не желим да имам)

Могли смо да пустимо епидемију да иде својим током и да не уводимо никакве мере. У том случају епидемија би трајала од 6 до 8 недеља. Да смо се одлучили за ту опцију умрло би више од 100.000 људи.
Дарија Кисић Тепавчевићлекар и члан Кризног штаба, „Блиц“

Даје се на знање

Да ли сте знали да је Лотар Вилер, председник Института Роберт Кох у Немачкој, 20. 3. 2020. изјавио: „У смртне случајеве од короне убрајамо све оне код којих је утврђено присуство вируса.“

Да ли сте знали да је Бил Гејтс, после САД, највећи финансијер Светске здравствене организације?

Да ли сте знали да је састанку Ротари клуба Србије (Rotary E-club of Serbia) 24. октобра 2019. присуствовала Дарија Кисић Тепавчевић?

Да ли сте знали да је према званичним подацима Републичког завода за статистику за 2018. годину у Србији било 101.655 умрлих (у просеку 278 људи дневно)? (Извор: РЗС)


Да ли сте знали да је у Хрватској објављена књига „Сабља Вука Мандушића“, аутора Николе Пулића, с поднасловом „Роман из хрватске јуначке прошлости“? (Извор)

Бонус видеоCategories: Противу незнања

Tags:

1 reply

  1. Једна напомена поводом књиге „Сабља Вука Мандушића“. У питању нѣје Његошев јунак, војвода из „Горског вѣнца“, већ његов имењак и презимењак, ускочки харамбаша који је живѣо и дѣловао у првој половини XVII вѣка (погинуо 1848).Ове двѣ историјске личности углавном погрѣшно поистовѣћују, па ту грѣшку прѣноси и Википедија: https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Вук_Мандушић
    Разлог омашке је вѣроватно то што се мисли да о Његошевом Вуку Мандушићу нѣма историјских података; међутѣм, њега, поред војводе Рогана (још једног Његошевог јунака из „Горског вѣнца“) спомиње Захарија Орфелин (кога је Његош свакако имао у својој библиотеци) у својој књизи о Петру Великом (тај одломак смо приредили прѣ четири године и заинтересовани читалац га може прочитати овдѣ: http://sloven.org.rs/srb/?p=5850#_ftn15 (посебну пажњу обратити на напомену 18).
    Наравно, ускочки харамбаша нѣ припада ништа мање српској историји од свог црногорског имењака; а што га Хрвати присвајају, као и много шта и кога друго, ствар је већ нашег пословичног нѣхата и нѣбриге за сопствене врѣдности.

    Најзад бисмо горњем списку приложили и свој скромни прилог: http://sloven.org.rs/srb/?p=18200
    Жеља нам је да га што више људи види, па позивамо „Стање ствари“ да га прѣнесе. Поздрав!

Оставите коментар