Ранко Гојковић: Шта се догађа са „Трећим Римом“?

У Москви је за Васкрс било забрањено окупљање, а три дана касније власт дозвољава окупљање живих фосила из КП Русије код маузолеја верног слуге сатаниног

Ранко Гојковић (Фото: Саборник србско-руски)

 Христос Воскресе из мертвих, смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Питање из наслова поставља данас хиљаде верујућих православних Срба, пратећи понашање руске власти и самог Владимира Владимировича Путина, од момента појаве „пандемије страха“ зване корона вирус. Мало ко је у Србији могао очекивати да ће власт у данашњој Русији доследно следити мантре закулисе у планетарној представи око корона вируса. Док сам крајем јануара у Москви учествовао у неколико догађаја у оквиру „Рождественсих чтенија“, на јубилеју Платонова или величанственом пријему који је у Кремљевском дворцу организовао Патријарх Кирил, заиста нисам могао ни сањати да ће мајмунологија Чарлса Дарвина за непун месец дана потпуно овладати руском владајућом врхушком, не само световном, него на жалост и црквеном. Да ће они који верују да су потомци мајмуна, забранити слављење Васкрсења Христовог у Русији и да ће натерати и црквену власт (просто не могу да верујем да је то црквена власт учинила добровољно) да се томе повинује!?!

Са болом у души сваки верујући хришћанин доживљава чињеницу да је за Васкрсење Господње у Москви било забрањено окупљање грађана, а само три дана касније, на 150 година од рођења једног од највећих крвника у историји Русије, Владимира Иљича Лењина, власт дозвољава окупљање живих фосила из Комунистичке партије Русије на Црвеном тргу, код маузолеја верног слуге сатаниног. Навикли смо за све велике хришћанске празнике гледати Владимира Владимировича у неком руском храму, са свећом у руци, како је тужно изгледало обраћање грађанима из фотеље поводом овогодишњег Васкрса. И у том обраћању, не чусмо да из уста В.В. Путина изађоше речи – Христос Воскресе!

Исто се може рећи и за понашање врха РПЦ. Има ли ишта тужније од чињенице да Патријарх све Русије служи у празном Храму Христа Спаситеља за Васкрсење Господње??? Иако црквени либерали нису уливали посебно поштовање православним традиционалистима, иако је Патријарх Кирил сусретом са римским непомјаником изгубио један део поверења истих, данашње понашање је више него чудовишно. Доношење „санитарних мера“ од стране Патријарха Кирила, благо речено, граничи се са маловерјем. И слање честитки за Васкрс од стране Илариона Алфејева, без икаквог критеријума, представља неозбиљан чин. Нема те црквене дипломатије која може објаснити и оправдати факт да је Митрополит Иларион послао честитку за Васкрс, између осталих и једном Милу Ђукановићу, највећем прогонитељу Православне Цркве у савременом свету. То је инаћење са Христовим речима – не бацајте бисере пред свиње.

У свом тексту од 2. априла текуће године, већ сам написао да не могу да поверујем у приче о „Путиновом двојнику“. У међувремену се појавише и приче о „двојнику Патријарха Кирила“. И даље не могу да поверујем да је нешто тако могуће. Међутим, питање, како је могуће ово што се догађа у Русији – није скинуто са дневног реда.

Дакле, шта се догађа са „Трећим Римом“? Мислим да у овом тренутку није могуће дати прецизан одговор, међутим, време се толико убрзало, да сам сигуран да нећемо дуго чекати на ове одговоре. У сваком случају, не бих се усудио нити осуђивати, нити предвиђати, нити искључивати било коју варијанту, много тога ми за сада не знамо, нека на свему буде воља Божија.

Москва – Трећи Рим (Извор: Саборник руско-србски)

Оно што се у овом тренутку може рећи као једна врста охрабрења свим верујућим људима, свој Србадији која поред Мајке Србије у срцу и души носи и Матушку Русију, да Господ и Пресвета Богородица неће оставити један од својих најлепших вртова. Христос је Васкрсао, зло, смрт, грех, ђаво и пакао су побеђени. Зар могу следбеници мајмунологије потамнети светло Христово Васкрсење? Не драга браћо и сестре, ни Србадија ни наша руска браћа, још нису спремни за загрљај сина погибли, упркос мрачној садашњици. Док се непомјаник не зацари, наша вера, ма колико мало нас било, хиљаду је пута моћнија од њихове власти! Са друге стране, морамо бити свесни да је Бог дао слободу човеку и данас и Србадија и браћа Руси бирају којим путем ће да крену – за Христом у рај или са сатаном у пакао. И наши и руски преци су одавно изабрали свој хришћански пут, желим да верујем да ће ово помрачење изазвано маловерјем и отпадијем, проћи као што су пролазили и други „периоди смутње“, како у матушки Русији, тако и у Мајци Србији (наравно да под мајком Србијом подразумевам све србске земље где живи Србадија, а не ову сакату Титову творевину). Желим да верујем да ће после ове данашње смутње, са Истока поново засијати снага Православног Цара који ће и руску Државу и руску Цркву очистити од Јуда, да ће у оквиру будућег Православног Царства и србски Краљ од рода Немањића то исто учинити у србској Држави и Цркви.

Данас руски православни патриоти имају утисак да губе на свим фронтовима, али није једном у историји Русије, када је све изгледало безизлазно, уследила Божија интервенција.

У то се надају и данас верујућа руска братија и сестрице, имао сам прилику у јануару месецу да разговарам са многима на величанственом јубилеју, обележавању 70-летија Олега Платонова и управо овакве речи могле су се чути из уста многих великана руског православно-патриотског блока.

Патријарх Кирил служио Васкршњу литургију у празном храму Христа Спаситеља у Москви (Извор: Спутњик/Снимак екрана)

Тешко је нешто смисленије смислити у овом моменту, нема потребе да се претерано бавимо ни сатанском завером закулисе, ни короном, ни 5Г мрежама, нема ништа важније од чврсте молитве и непоколебљиве вере у Васкрслога Христа. Нека „стручњаци“ васпитани науком мајмунологије причају о опасности од Причешћа, нека Титови задригли духовни синови са србског севера и даље свакодневно хуле на Бога и пљују на Цркву, пљување на Сунце-Христа увек се врати у лице пљувача. Што се тиче верних чеда, непобитна чињеница остаје – свакоме се даје по вери његовој. Онај ко верује да се у Цркви не може заразити, неће се сигурно у њој заразити, онај ко не верује, може се заразити. Једначина је проста, полаже се испит вере. Слава Богу, велики број Србадије се оглушио о препоруке стручњака, присталице теорије мајмунологије се упињу и упињаће се на све начине, да сваку заразу прикажу као заразу која се десила у храму. Свакако да вирус постоји, да није наиван, али људи који гледају духом, а не телевизијом, не могу да не виде оркестрирано општесветско ширење пандемије страха, не могу да не виде да у првом плану није борба против вируса, него против Васкрслога Христа. Да је 3,5 милиона људи колико је гледало финале „Задруге“, уместо тога дошло у храм да се искрено помоли Богу, никакве пандемије страха не би било, никакви медијски манипуланти не би могли омађијати Србадију да верује преварантима.

Сви они којима је поред Србије и Русија у срцу, могу у овим данима радити оно што је најцелисходније – уз свакодневно читање молитве за спас србског народа светог владике Николаја, може да се дода у истој молитви и руски народ. Вековима није престајала молитва многих верујући Руса за православну браћу Србе, због тога, коме је Русија и руски народ на срцу, може да чита поменуту молитву и овако…

Молитва за србски и руски народ светог Николаја Србског

Премудри Боже, чији су судови недокучиви и путеви неисписани, милостиво погледај и чуј молитву нашу за Твој србски и руски народ православни. Ти си допустио тешко мучење србског и руског народа, као што си дозволио да буду мучени и Твоји апостоли и пророци и праведници. Знамо, Господе Боже наш, да по свом премудром промислу допушташ страдање својих изабраних, да би се као злато у огњу, кроз муке очистили од земље и јаче засијали. Али, не дозволи, Боже милости и љубави, да се сатана дуго подсмева и лицемери дуго ругају над Твојим крстоносним народом србским и руским. Знамо да Ти допушташ невоље најсветијим душама, ради њихове веће славе и ради опомене и страха безбожним и подлацима. Знамо да је Твоје преславно Васкрсење, Христе, дошло после поруге, крсних мука и смрти. Зар да озарени светлошћу Твога страдања не осветимо и таму страдања србског и руског народа и чекамо васкрсење његове славе?! Као што раслабљени није био исцељен док Ти ниси дошао, Господе, тако и данас нема исцељења србском и руском народу без Тебе, Боже и Спаситељу наш. Не одлажи своју помоћ, Господе, Ти који си увек хитао да помажеш. Не одлажи и не откажи, већ као милостив Самарјанин, окрени лице Своје србском и руском народу, пружи му руку и исцели његове ране, поврати му здравље, сјај и славу и нека Те прослави страдални србски и руски народ у будуће више него што Те је славио раније – Тебе, Светитеља свога, са Оцем и Светим Духом, у векове векове. Амин.

Свети владика Николај (Велимировић)

Препорука светитеља је да молитву читају истовремено два или више лица, а следећу молитву Николаја Србскога преузео сам и посрбио из руског издања књиге Татјане Грачове „Када власт није од Бога“, додавши уз речи „земље руске“ и речи „земље србске“…

Свети Николај Србски: Заједничка молитва за спас земље руске и србске

Господе Исусе Христе, Сине Божији!
Пречистим устима Твојим рекао си нам:
«Истину вам говорим, ако се двоје међу вама
на земљи сложи да моли за било које дело, тада,
ма шта они молили, биће им дато од Оца Мојега
Небеснога, јер где је двоје или троје сабрано у
име Моје, тамо сам и Ја међу њима».
Са дубоком вером в непролазност речи Твојих и
у безмерно милосрђе Твоје и човекољубље,
коме нема краја, молим Те да услишиш
раби Твоје (имена), који су се сложили да смирено
моле Тебе о јачању вере православне
у Отаџбини нашој и благоустројству
многострадалне земље србске и руске,
о спасењу народа њеног и нас који се Теби молимо.
Међутим, не како ми желимо, него како Ти, Господе.
Да буде воља Твоја во веки,
Амин.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Опрема: Стање ствари

(Саборник руско-србски, 23. 4. 2020)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

7 replies

 1. Da prostite na izrazu od Treceg Rima ostade samo „k…. na biciklu“…
  Bitno da dok nas ceo svet davi kao zmija zabu non stop, vikase da ne „zele da budu veci Srbi od Srba“…
  Nema od Rusa da prostite ni goli …..
  Ogorcen sam na tu drzavu, a njeni zitelji, dakle Rusi koji ne mogu da prepoznaju svoju misiju u ovim istorijskim trenucima ponasaju se kao Alisa u zemlji cuda…Jad jad i jad…Jad i beda..

 2. Нико од нас нема право на чуђење.
  Историјски пут савремене Русије у смеру Трећег Рима, а не Прве Москве, Империје, а не Царевине, идеологије и религије , а не живе Вере, има своје логичне последице којима смо данас сведоци.

 3. @Драган Миладиновић
  Има ли Русија право на разумевање за зло које јој се десило од 1917 до Путиновог доласка или не?
  А шта ако је све ово до сада само прва фаза, тога о чему ви говорите да је изостало?
  Из историјске перспективе период од 20 година, није чак ни еквивалент једне секунде у нашем животу ( јер превише кратак ).
  Па не разумем зашто су сви тако захтевни и нестрљиви и желе да прескоче уобичајене развојне етапе у животу једне државе.
  Путин је тек ставио Русију на ноге из пепела тоталне пропасти у којем је била. И то је све урадио, успркос најмоћнијим непријатељима на планети.
  Ја лично у томе видим чудо и Божију вољу.
  Могуће да је то била главна и једина мисија Путина у овоме периоду. И само прва фаза промена на боље. А те нове промене не мора обавезно он да донесе.
  Он је за Русију већ довољно учинио.
  Ово је сада периоду који треба само да учврсти Русију као стабилну државу.
  А у томе је нико више не може зауставити јер је постала довољно моћна да се одупре било коме на планети.
  Убеђен сам да Русија се тек припрема за неку много светлију будућност, која тек треба да дође. Зато треба имати и мало стрпљења.
  Ја дубоко верујем, да то тек сада долази.

  ———————————————————–
  Што се тиче свих „корисних и****а“ којима су уста пуна отрова против наше Православне браће и сестара у Христу.
  Њихова анти-Руска мржња превише подсећа на НАТО пропаганду и од ње се по ничему не разликује. Они су срамота нашег народа. Јер мрзе оне који су на страни Православне Србије. Та мржња неће замрачити чињеницу да сваки Православни Рус је наш брат у Христу и наш пријатељ који Србији жели добро.
  Често далеко више него што желе поједини друго-„Србијанаци“.

 4. @Јуродив: Жао ми је ако је мој коментар погрешно схваћен.
  Нисам помињао само савремени тренутак, у смислу дешавања у двадесетом веку, већ под савременом Русијом мислим на Русију од времена последњих Рјуриковича па до данас.
  Тежња да се Русија устроји и влада као друге велике државе, првенствено европске (Француска, Енглеска, Велика Британија) је узрок оваквих дешавања, која данас, све православне, а поготову Србе, збуњују и растужују.
  Показало се, бар од времена Петра Великог, да је устројавање империје по западним принципима, било бар један од узрока будућих ломова и увод у страшне револуције и страдања.
  Делим Ваша убеђења и наду за будућност Русије, да ли ће то бити остварено за нашег земног живота, остаје да се види.

 5. „Има ли ишта тужније од чињенице да Патријарх све Русије служи у празном Храму Христа Спаситеља за Васкрсење Господње“, pita se autor.
  Tuznija je cinjenica da je Hram Hrista Spasitelja za vreme velikih praznika zatvoren za „obicne gradjane“, a rezervisan iskljucivo za odabrane.

 6. To što mnogim Srbima izgleda kao Treći Rim, uistinu je sovjetizovani tehnomonstrum, koji se uveliko sprema da sopstveni narod čipuje kao stoku. O tome se ne raspredaju teorije zavere, nego vode otvorene debate godinama unazad na ruskim televizijama. Profesor Osipov je još pre nekoliko godina izjavio da se kompletna čipizacija očekuje do 2025. Pretražite youtube.

 7. Господине ******* Новковић.
  Русија је 145 милиона становника а ви дадосте само презиме без имена, без информација чиме се он бави, дали је Православац. И најважније; дали је члан руске Владе.
  Дакле без икаквих доказа или основних информација или интернет адреса где се тај садржај (који је највероватније клевета и ништа друго) може и наћи?!?
  Ако већ дајете другосрбијанске клевете против Православне браће у Русији имајте толико пристојности да када оптужујете дајете и доказе или бар основне информације о човеку којега оптужујете.

  Бар ви другосрбијанци би требали да глумите да поштујете демократске, аргументоване дебате. Са конкретним изворима података. ****** ******** **** **** ** ** ****

Оставите коментар