Група лекара тражи седницу Етичког одбора ЛКС због наступа Бранимира Несторовића

Бранимир Несторовић, наводе, наступа у јавности већ готово два месеца, „испољавајући непрофесионално и неетичко понашање“

Бранимир Несторовић (Извор: N1)

Група лекара и наставника Медицинског факултета у Београду поднела је недавно Лекарској комори Србије (директору и Етичком одбору) представку у вези са јавним иступима доктора Бранимира Несторовића, за које кажу да су непрофесионални и етички неприхватљиви. Како су саопштили, одговор који су добили на тај захтев био је – да седница Етичког одбора не може да се организује.

„Како смо представку од 10. априла 2020. године упутили електронском поштом, затражили смо да нам се потврди пријем поруке и прилога. С обзиром на то да тражену потврду пријема нисмо добили, поново смо се обратили ЛКС мејлом од 15. априла 2020. Данас, 21. априла 2020. године примили смо електронском поштом допис ЛКС број 723, којим нам др Милан Динић, директор ЛКС потврђује пријем нашег мејла и представке са прилозима и истовремено нас обавештава да због специфичности ситуације у овом моменту није могуће организовати седницу Етичког одбора ЛКС, те да ће наша представка бити прослеђена Етичком одбору ЛКС, како би била предмет разматрања на седници Етичког одбора ЛКС чим то буде било могуће“, наводи се у саопштењу ове групе лекара.

Они су се обратили и председнику Етичког одбора ЛКС Горану Богдановићу и подсетили на могућност да се седница одржи и телефонски.

„Поштовани др Богдановићу, користимо ову прилику да Вам се непосредно обратимо, јер сте као председник Етичког одбора ЛКС, према одредби из члана 87. став 3. Статута ЛКС1, овлашћени да сазовете седницу Етичког одбора, односно да, у случају своје спречености или одсуства, овластите члана Одбора који ће то учинити. С обзиром на наведено, сматрамо да др Милан Динић, директор ЛКС, није могао донети одлуку о (не)одржавању седнице Етичког одбора ЛКС, како произилази из дописа ЛКС од 21.04.2020. Желимо да укажемо и на могућност да се седнице Етичког одбора ЛКС одржавају телефонски, како је то предвиђено одредбом из члана 2. став 2. Пословника о раду Етичког одбора ЛКС, који је усвојен на 1. редовној седници Одбора одржаној 26.11.2010. године“, кажу лекари.

Бранимир Несторовић, наводе, наступа у јавности већ готово два месеца, „испољавајући непрофесионално и неетичко понашање“.

„Сматрамо да Етички одбор Лекарске коморе Србије треба да изрази забринутост у вези са медијским иступима проф. Несторовића који су, у етичком смислу посматрано, испод нивоа који је прописан Кодексом медицинске етике Лекарске коморе Србије и другим релевантним етичким начелима, декларацијама и препорукама, као и да укаже на то да члан ЛКС који повреди Кодекс врши повреду професионалне дужности или угледа члана ЛКС, због које подлеже утврђивању дисциплинске одговорности у складу са законом и актима ЛКС“, наводи се у саопштењу групе лекара и професора.

Саопштење су потписали Ђорђе Алемпијевић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету у Београду, Срђан Миловановић, ванредни професор психијатрије, Александар Н. Нешковић, редовни професор интерне медицине, прим. др Елизабет Пауновић, пензионисана директорка Европског центра за животну средину и здравље Светске здравствене организације и Слободан Савић, редовни професор судске медицине на Медицинском факултету у Београду.

Несторовић је крајем фебруара, после састанка са председником Србије Александром Вучићем, изразио чуђење што се народ који је преживео бомбардовање и санкције сада плаши, како је рекао, „најсмешнијег вируса у историји човечанства“.

„Да немамо тест, не би знали да је епидемија. У току епидемије грипа имали смо изузетно тешке случајеве, тешке пнеумоније, ништа није било интересантно. Апеловао бих на све, знам да се кликови броје, причао сам на Првој ТВ о томе, и из целог мог излагања било је – професор је рекао да ће вирус доћи у Србију. Нема разлога за панику, овај пут нема разлога за панику, више људи умире од многих других болести у Србији“, поручио је он.

ЛКС: Недопустиво угрожавање здравља и довођење грађана у заблуду

Лекарска комора Србије осуђује свако иступање у јавности које може да доведе грађане у заблуду и угрози њихово здравље, саопштила је пре два дана Комора на свом сајту.

„Свако изношење непроверених, неистинитих и научно неутемељених информација у јавности може нанети озбиљну штету здрављу становништва или довести у ситуацију да се сумња у научно признате методе“, додаје се у саопштењу.

ЛКС је апеловала на грађане да и даље прате „само званичне препоруке кризног штаба и наших еминентних стручњака јер једино на тај начин ће исправно заштитити себе и друге“.

„О медицинским аспектима развоја, тока и лечења болести изазване вирусом Корона 2, позвана је да разматра искључиво стручна и научна јавност. У том смислу апелујемо и на колеге да у јавним наступима прилагоде своје изјаве на такав начин да, поштујући струку, буду разумљиви грађанима и никако не уносе додатни немир или сумњу у оправданост медицинског поступања коментаришући резултате истраживања која још увек нису прихваћена од стране струке“, наглашавају у ЛКС.

Опрема: Стање ствари

(N1, 23. 4. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

  1. А да ли се не умире више од других болести, на пример малигних и кардиоваскуларних?А јел нисмо преживели бомбе послате од наших ” пријатеља”?Нити имам намеру, нити сам стручна да браним Несторовића, вирус заиста постоји и односи људске животе.Али без обзира на то да ли нам треба паника и претње др. Кона, др.Кисић, др.Стевановића…Размислите мало

  2. Први међу потписницима је Ђорђе Алемпијевић, (He is Foundation Member of the Faculty of Forensic and Legal Medicine at Royal College of Medicine in London, UK), јел то можда овај уважени члан Ротари клуба Дедиње?

    http://www.rotaryclubsarajevo.org/vijest.aspx?id=63&fbclid=IwAR0LVoSRUoNTJpnc4j9EKue6zPE0MCARHZ1zDXyyvFqTLDyaztzu6Tb4IxY

  3. Чини ми се бранитељи лика и дела др Несторовића занемарују о чему је заправо реч: није питање да ли је Несторовић у праву (мислим да ће његова крајност боље издржати тест времена него сулуде прогнозе Кона, Кисићеве и Вучића) него да ли је, као стручњак и лекар, износио процене које су биле неодмерене, неутемељене и неоправдане и тако доведе јавност у заблуду.

    Ако није способан да говори као научник: уз одмерено квалификовање, вагање и опрезност, најмудрије му је било да једноставно ћути.

  4. Najgore od svega, po mom misljenju, je sto je dr. Nestorovic TADA bio u pravu! Zaista, smrtnost od ovog virusa je MNOGO manja od obicnog gripa. Da ne govorim o ostalim bolestima!
    Problem Nestorovica (u manjoj meri) i ostalih ‘STRUCNJAKA’ ( u mnoooogo vecoj meri) je u tome sto su SVESNO KREIRALI “epidemiju” u Srbiji i tako DIREKTNO i PRESUDNO uticali na predizbornu situaciju i izbore u Srbiji.
    Za TO svi treba da odgovaraju!

  5. Nestorović je ljudina. Zato i smeta ovima sa N1 i sličnima. Tačno osete tu srdačnost, prizemnost, prostodušnost, taj osmeh bez cinizma i prezira prema narodu i to im smeta, pa kidišu na njega. Smeta im što narod ne tretira kao stoku, koja samo treba da sluša njega ,,stručnjaka” ili bolje reći da mu se pokori bez pogovora. Smeta im srpska duša, koja izbija iz njegovih očiju, iz njegovog osmeha, iz njegovog odnosa prema životu, bolesti i smrti. Zato, ŽIVEO NAM 100 GODINA, DOKTORE!!!

  6. Није Несторовић крив зато што је изнео своје мишљење о вирусу, него зато што је део екипе за слуђивљње. Не може истовремено вирус бити смешан и смтоносан, не може се истовремено ићи у Италију у шопинг и градити болнице, увозити стотине респиратора, укидати превоз… Несторовић је одговоран као члан здружене злочиначке организације чији је циљ потпуна пометња и изазивање панике и безнађа.
    А ови захтеви Етичком одбору су само начини међусобних обрачуна и лечења сујете експерата који никад ништа нису уадили за здравствени систем, али јесу за своје каријере.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading