Deutsche Wirtschaftsnachrichten: Нашли жртвено јагње – Кинези окривљују Африканце за вирус корона

Државни органи у Кини кренули у прави лов на Африканце, желећи да увере Кинезе да су за вируса криви Африканци. Кинези реагују најгорим расизмом и нападима на тамнопуте људе

Један од чланака у кенијском листу „The Star“ 

(Deutsche Wirtschaftsnachrichten, 20. 4. 2020)

Пре две недеље кинеске власти у граду Гвангжуу покренуле су хушкачку пропаганду и отвориле прави лов на Африканце. Окидач за ову трагедију била је околност да је пет Нигеријаца било позитивно на вирус корона. Десетине Африканаца остало је потом без крова над главом, пошто су их власти и власници изнајмљених станова избацили на улицу. Нарочито узнемирује што се кинеске власти понашају као да су људи из Африке заправо преносници вируса, иако се вирус широм света почео ширити из Вухана.

Кенијски лист The Star пише: „Ове недеље пред очима целог света кинеска влада понизила је Африканце и флагрантно прекршила њихова права. Људи афричког порекла избацивани су на улицу, тукли су их не само снаге безбедности већ и кинески грађани, и већина их је проводила ноћи у хладноћи, спавајући на кутијама и у пластичним врећама на тротоарима. И као да то није било довољно, пошто су протестовали против таквог односа, добар део њих похапсила је кинеска полиција, безобзирно поступајући према њима и у појединим случајевима користећи прекомерну силу и наносећи им повреде.“

Неки од протераних Африканаца били су дугогодишњи станари, а поједини и пословни људи из Африке. Антиафричка хистерија ишла је дотле да хотели више нису хтели да примају Африканце. Лос Анђелес тајмс пише: „Лутали су улицама по киши и спавали под надвожњацима… Снимали су полицајце који су викали на њих и примењивали силу према млађим људима, као и натписе на кућама и ресторанима, укључујући Мекдоналдс, на којима је стајало: ,Забрањено за црнцеʻ.“

На папиру са снимка пише: „Црнцима забрањен улаз у ресторан“. Мекдоналдс је потом објавио саопштење да су натписи одмах уклоњени и да је ресторан привремено затворен. „Ово не представља наше интегративне вредности. Искористићемо прилику да обавестимо руководиоца и запослене у ресторану о својим вредностима“, каже се у саопштењу Мекдоналдса достављеном Ен-Би-Си њузу.

Поступци кинеске владе долазе у осетљивом тренутку, пошто афричке земље услед пандемије траже отпис дугова, нарочито према Кини, једном од највећих афричких кредитора. Пекинг је од 2005. уложио више од 300 милијарди долара у подсахарску област Африке, углавном у луке, железнице и другу инфраструктуру у оквиру иницијативе „Појас и пут“, пише Форин полиси.

Поступање Кине према Африканцима у Кини је оно што, међутим, захтева да се поново размотре односи Кине са Нигеријом, Кенијом и другим афричким земљама дужницима. Африканци су нарочито доспели под удар пошто су локални медији известили о Нигеријцу који је наводно напао медицинску сестру желећи да изађе из болничког карантина. Слика повређене медицинске сестре муњевито је прострујала друштвеним мрежама, изазвавши десетине хиљада бесних коментара са захтевима за истеривање Африканаца из земље.

Приредило и са немачког посрбило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Sad su i Afrikanci počeli da se svete Kinezima u Africi, mada, mislim da će ovo biti zaboravljeno.

  2. A baš Nemci su poznati kao ljudi dobre volje, koji uvek branili prava ugroženih. Imaju snimke povređene sestre, ali nemaju snimak napada, imaju snimak obaveštenja sa vrata, ali nigde nijednog lika na fotografiji. Sve vrlo dokazivo, kao Račak na primer. Kinezi naravno gledaju svoje interese i nemaju milosti prema bilo kome ko padne pod njihovu vlast, ali to se ni u čemu ne razlikuje od onoga što rade svi drugi moćnici. Nemci su kao civilizovani i imaju prava da sole pamet onima koji kao nisu. Kineska civilizacija u kontinuitetu traje 5.000 godina i sad će neki Nemci, koji su se ujedinili u XIX veku da im definišu norme ponašanja. Ne mislim da će nama pod Kinezima biti bolje, ali drago mi je da će Kinezi da pregaze Nemačku k’o plitak potok.

Оставите коментар