Париз спреман да организује самит о Косову после пандемије

Емануел Макрон и Ангела Меркел званично рекли да планирају да организују самит у Паризу чим буде превазиђена актуелна криза, рекао франуцски сенатор

Емануел Макрон (Фото: Бета/АП)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Француски сенатор Оливије Кадик изјавио је да је Париз спреман да организује самит о решавању косовског питања чим прође пандемија корона вируса.

Он је за Косово онлајн подсетио да су француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел званично рекли да планирају да организују самит у Паризу чим буде превазиђена актуелна криза.

Кадик је истакао да је континуирани дијалог Београда и Приштине од суштинског значаја за постизање напретка и конкретних резултата и изразио задовољство што је косовска влада одлучила да укине стопостотну царину на робу из Србије.

„Председник Макрон је у више наврата поновио подршку Француске председнику Вучићу у овом процесу, у којем је Француска активна на свим нивоима”, рекао је Кадик, јавља Танјуг.

Подсетио је да је Француска прошле године, као стална чланица Савета безбедности ЕУ, повисила глас и захтевала укидање царинске тарифе јер је то дефинитивно била препрека поновном успостављању спокојног дијалога.

Он је оценио да је ситуација на косовској политичкој сцени забрињавајућа и нагласио да је сада потребно политичко јединство и солидарност у борби против ковида-19.

„Француска је отворено изразила забринутост због нестабилности, позивајући на преиспитивање или одлагање гласања о неповерењу влади. Нажалост, гласање о неповерењу се догодило. Без потпуно делујуће владе, веома сам забринут за народ Косова”, навео је Кадик.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 4. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар